Légkezelés Ajánlatkérés

A levegő germicid lámpával történő csírátlanítása többféle formában is megoldható, az adottságok és igények függvényében.

Légtisztítók

Lakásban, irodában, bölcsődében, óvodában kis vagy közepes méretű és kapacitású készülékek használatosak. Ezekben ventilátor hajtja keresztül a helyiség levegőjét a készüléken, melyben egy beépített germicid lámpa végzi annak csírátlanítását. A készülék zárt, tehát a veszélyes UV sugarak nem jutnak ki belőle, így az emberek, gyerekek mellett üzemeltethető folyamatosan. Egyes készülékekben különféle szűrők is találhatók, melyek a fizikai szennyeződéseket hivatottak kiszűrni. A HEPA szűrős típusok a polleneket is kiszűrik, így azok a szénanáthában (pollen allergia) szenvedőknek nyújt hatékony segítséget.

Egészségügyi intézmények részére kifejlesztett légtisztító készülék nagy teljesítményű ventilátorral és UV lámpával van felszerelve. Ez biztosítja, hogy a levegőben szálló kórokozókat nagy hatásfokkal tudja semlegesíteni, kórházi sterilitást biztosítva a helyiségben. Az Aetaire készüléket egy holland laboratóriumban tesztelték, ennek eredménye bizonyítja, hogy 2-3 nagyságrenddel csökkentheti egyes kórokozók telepszámát. 

Légtisztító készülékeink itt tekinthetők meg!

 

UV4Air légkezelő berendezések

Hollandimpex Kft. saját tervezésű és építésű UV4Air légkezelő berendezései a legnagyobb méretbeli, légszállítási és csírátlanítási igényeket is ki tudja elégíteni.

 

UV4AIR Active

 
Egy zárt helyiség (kórházi terem, ipari csarnok, laboratórium, gyógyszertár, stb) belső levegőjét kezeli, csírátlanítja hatékonyan.

A készülék saját ventilátora (ettől Active) keringeti a helyiség levegőjét a készülék belsején keresztül, melybe egy vagy több germicid lámpa van beépítve. A lámpák által kibocsátott 254nm-es sugárzás elpusztítja a levegőben szálló kórokozókat: vírus, baktérium, gomba, azok spórája. A helyiség méreteihez, illetve a kívánt csírátlanítási szinthez igazodva a készülék biztosítja annak folyamatos keringetését és csírátlanítását. A csírátlanítási szint akár 99,9% lehet.

A készülék nagy előnye, hogy emberek mellett működtethető folyamatosan, nem jelent veszélyt a közelben tartózkodókra.

A készülékből létezik ún. alaptípus, mely általános igényhez igazodva, alap csírátlanítási szintigényt feltételezve készül. Ez könnyen felszerelhető, beüzemelhető, működtetése nem igényel szakértelmet. Elérhető a készülék mobil verziója is, amikor egy guruló állványra szerelve használható. Így egymás után több helyiség (pl. kórtermek) levegője is csírátlanítható egyetlen készülék segítségével.

Egyedi igény alapján az alaptípus áttervezhető mind méretben, mind légmozgatási, mind csírátlanítási kapacitás szempontjából. Ezt általában egy helyszíni látogatás alapján, illetve a vevő/felhasználó igényeinek begyűjtése alapján végezzük, a kész berendezést szakembereink telepítik a helyszínen.

 

UV4AIR Simple


Sok helyen (ipari üzemekben, raktárakban) nincs külön légkezelő berendezés, kiépített légcsatorna, csak egy fali nyílásba beépített ventilátor szállítja a külső levegőt a helyiségbe. Erre a ventilátorra tudjuk ráépíteni az UV lámpás készüléket, mely biztosítja, hogy a helyisége befújt levegő folyamatosan csíramentes legyen. A lámpák által kibocsátott 254nm-es sugárzás elpusztítja a levegőben szálló kórokozókat: vírus, baktérium, gomba, azok spórája. A ventilátor méreteihez, kapacitásához, illetve a kívánt csírátlanítási szinthez igazodva a készülék biztosítja annak folyamatos keringetését és csírátlanítását. A csírátlanítási szint akár 99,9% lehet.

Ez is zárt készülék, tehát folyamatos működtetése esetén is az emberek nyugodtan tartózkodhatnak, dolgozhatnak annak közelében.

A készülékből létezik ún. alaptípus, mely általános igényhez igazodva, alap csírátlanítási szintigényt feltételezve készül. Ez könnyen felszerelhető, beüzemelhető, működtetése nem igényel szakértelmet.

Egyedi igény alapján az alaptípus áttervezhető mind méretben, mind légmozgatási, mind csírátlanítási kapacitás szempontjából. Ezt általában egy helyszíni látogatás alapján, illetve a vevő/felhasználó igényeinek begyűjtése alapján végezzük, a kész berendezést szakembereink telepítik a helyszínen.

 

UV4AIR Duct


A központi légkezelő berendezésből kiépített légcsatorna-rendszeren keresztül szállított levegő számos veszélyt hordozhat. Maga a légcsatorna is kórokozók millióinak lehet otthona. Ezt rendszeresen takarítani kell, de még így is, két tisztítás közötti időszakban (jellemzően 1 év) nap mint nap nő a levegőben szálló kórokozók száma. Emellett maga a légkezelő egység is veszélyforrás: annak elemein, elsősorban a szűrők felületén sokféle mikroorganizmus telepedhet meg és szaporodhat. A hűtött felületen lecsapódó pára, az ún. kondenz víz pedig magában hordozza a legionella fertőzés veszélyét. (erről bővebben itt olvashat)

A külső térből beszívott, illetve még inkább a belső, recirkulált levegőben többféle kórokozó lehet, ezek elpusztítása is fontos feladat.

Fokozott igény merül fel egészségügyi intézmények, laboratóriumok, gyógyszergyárak, illetve élelmiszeripari üzemek esetében a levegő csíramentességének folyamatos biztosítására.

Kiépített légcsatorna esetén lehetőség van arra, hogy annak egy szakaszába beépítsük az egyedileg tervezett, méretezett germicid lámpás csírátlanító egységet. A beépített germicid lámpa 254 nm-es sugárzása akár 99,9%-os csírátlanítási szintet is biztosíthat.

A berendezés a légcsatorna belsejében helyezkedik el, így tehát semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre sem a levegővel ellátott helyiségekben, sem a légcsatorna kérdéses szakasza mellett.

Bármilyen méretre, légszállító kapacitásra, csírátlanítási szint elérésére van lehetőség. Szakembereink minden esetben a helyszínen mérik fel az adottságokat, igényeket, és ezek alapján végzik el a szükséges számításokat. Az UV dózisszámítás alapján határozzuk meg, hogy milyen méretű, típusú lámpákat kell beépíteni, azokból hány darabot, milyen elrendezésben. Az ehhez egyedileg elkészített fém házba kerülnek beépítésre a lámpák, melyeket kvarc védőcső véd mind a fizikai behatásoktól, mind a szélsőséges klíma, vagy páratartalom változásoktól. A germicid lámpákat működető elektronika egy külön kapcsolószekrénybe kerül, ebben kap helyet a főkapcsoló és az életvédelmi FI relé is.

Igény esetén megoldható a lámpák működését figyelő elektronika beépítése is, mely azonnal hibajelet küld, ha egy lámpa kiég, vagy hibásan működik.

A germicid égő hasznos élettartama 9.000 óra, ami nagyjából 1 év folyamatos üzemelést feltételez. Gyakori (napi 3-4-nél több) be-kikapcsolás esetén az élettartam csökkenhet. A 9.000 óra letelte után a lámpa még (sokáig) működőképes elektromosan, de mivel ekkor az UV intenzitása csökken, már nem éri el a kalkulált csírátlanítási teljesítményt. Emiatt a lámpák cseréje mindenképpen javasolt a hasznos élettartam végén.

Overlay