Légkezelés Ajánlatkérés

A levegő UV-C/germicid lámpával történő csírátlanítása többféle formában is megoldható, az adottságok és igények függvényében.

 

LÉGTISZTÍTÓ KÉSZÜLÉKEK

Lakásban, irodában, bölcsődében, óvodában kis vagy közepes méretű és kapacitású zárt rendszerű levegő fertőtlenítő készülékek használatosak. Ezekben ventilátor hajtja keresztül a helyiség levegőjét a készüléken, melyben egy beépített germicid lámpa végzi annak csírátlanítását. A készülék zárt, tehát a veszélyes UV-C sugarak nem jutnak ki belőle, így az emberek, gyerekek mellett üzemeltethető folyamatosan. Egyes készülékekben különféle szűrők is találhatók, melyek a fizikai szennyeződéseket hivatottak kiszűrni. A HEPA szűrős típusok a polleneket is kiszűrik, így azok a szénanáthában (pollen allergia) szenvedőknek nyújt hatékony segítséget.

Egészségügyi intézmények illetve az élelmiszeripar részére kifejlesztett légtisztító készülék nagy teljesítményű ventilátorral és UV-C lámpával van felszerelve. Ez biztosítja, hogy a levegőben szálló kórokozókat nagy hatásfokkal tudja semlegesíteni. 

Légtisztító készülékeink itt tekinthetők meg!

 

UV4AIR KÖZPONTI LEVEGŐ FERTŐTLENÍTŐ BERENDEZÉSEK

Modern korunk épületeiben központi légkezelő egységek szűrik, tisztítják a levegőt, melyet azután légcsatornák szállítanak a szobákba, irodákba, termekbe, csarnokokba. Egyes légkezelő berendezések, részben vagy egészben felhasználják az helységekből visszavezetett, elhasznált levegőt is, így az ott lévő vírusok, baktériumok egy részét visszajuttatják a légtérbe, ezzel segítve a betegségek terjedését. A visszaforgatott és a kizárólag friss levegőt használó rendszerek esetében, a légcsatorna rendszerben megtelepedett kórokozók miatt kell a befújt levegőt fertőtleníteni. A légkezelőkben alkalmazott HEPA és egyéb filterek alkalmasak a nagyobb részecskék szűrésére viszont a 0.3 mikronnál kisebb vírusokat, baktériumokat nem tudják feltartóztatni. Itt nyújtanak megoldást az egyedileg tervezett UV-C/germicid lámpás berendezések, melyek légkezelőbe vagy légcsatornába építve pusztítják el a levegőben szálló kórokozókat.

 

 

UV-C/germicid hatás:
A 280 nm alatti UV-C / germicid sugárzási tartomány nagyon hatásos olyan mikroorganizmusok elpusztítására, mint pl. a felületen vagy levegőben élő baktériumok, vírusok, gomba és penész. Napjaink leggyakoribb kórokozói, melyek rendszeresen megjelennek életünkben. Ezek mind elpusztíthatók a megfelelő dózisú UV-C fénnyel.

 

 

 

Az UV-C technológia számos előnye közül legjelentősebbek:

 • hatékonyan pusztít el a mikroorganizmusokat
 • nem alkalmaz vegyi anyagokat, tehát abszolút környezetbarát
 • nem keletkezik melléktermék
 • nem lehet túladagolni
 • kórokozók nem tudnak rezisztenssé válni az UVC sugárzás ellene
 • dózis pontosan kalkulálható, így megoldható, hogy csak a szükséges erőforrásokat kelljen kiépíteni, működtetni

 

Kollégáink szaktudásával és speciális tervező szoftverünk segítségével pontosan kikalkulálható, hogy egy adott méretű és kapacitású légkezelőbe vagy légcsatornába milyen UV dózist biztosító UV4AIR egységet kell beépíteni, hogy a megfelelő hatékonyságú csírátlanítást elérjük.

 

UV4AIR rendszer előnyei:

 • egyedi tervezés az adott paraméterekhez
 • már üzemelő rendszerhez utólag is hozzáépíthető
 • ózont nem termel
 • zárt rendszerben használható, így folyamatosan fertőtlenített levegő biztosítható
 • légcsatornában, légkezelőben hatékonyabb bármely más módszernél
 • egyszeri telepítés, nem igényel folyamatos felügyeletet, csak éves karbantartás

 

Megfelelő hatékonyság, egyedi berendezések:
Az UV-C dózis a besugárzás intenzitásának és idejének függvénye, mértékegysége a µWs/cm² vagy µJ/cm². Egy adott lámpával tehát a besugárzási idő növelésével érhetünk el nagyobb dózist. Az UV-C fényt használó csírátlanító egységek hatékonyságát az alapján lehet megállapítani, hogy mekkora dózist tudnak átadni a kezelendő közegnek, adott esetben a szállított levegőben lebegő mikróbáknak. A besugárzási idő a részecskék áramlási sebességétől függ, amit egyértelműen meghatároz a szélcsatorna mérete, valamint a légkezelő egység légszállító kapacitása.

Elvárt eredmény:
A Nemzetközi UV Szervezet (IUVA) kidolgozott egy kategorizálást, mely fokozatokba sorolja az egyes UV-C csírátlanító egységeket az általuk biztosított sugárzási dózis alapján. Légkezelőkben, légcsatornákban az általánosan elvárt fokozatok URV 14-17 értékek közé esnek.

A Hollandimpex Kft. által épített UV csírátlanító berendezések általános felhasználásra URV 15-16 értékre vannak tervezve, ami 4-5.000 µJ/cm2 minimális dózist jelent. Általános kórokozók esetén ez 2-3 LOG csökkentést jelent a telepszámban (cfu), másképp fogalmazva 99-99,9%-os csírátlanítási szintet.

GALÉRIA

 

 

 

 

 

UV4AIR Simple

Sok helyen (ipari üzemekben, raktárakban) nincs külön légkezelő berendezés, kiépített légcsatorna, csak egy fali nyílásba beépített ventilátor szállítja a külső levegőt a helyiségbe. Erre a ventilátorra tudjuk ráépíteni az UV lámpás készüléket, mely biztosítja, hogy a helyisége befújt levegő folyamatosan csíramentes legyen. A lámpák által kibocsátott 254nm-es sugárzás elpusztítja a levegőben szálló kórokozókat: vírus, baktérium, gomba, azok spórája. A ventilátor méreteihez, kapacitásához, illetve a kívánt csírátlanítási szinthez igazodva a készülék biztosítja annak folyamatos keringetését és csírátlanítását. A csírátlanítási szint akár 99,9% lehet.

Ez is zárt készülék, tehát folyamatos működtetése esetén is az emberek nyugodtan tartózkodhatnak, dolgozhatnak annak közelében.

 

 

 

UV4AIR Duct

Kiépített légcsatorna esetén lehetőség van arra, hogy annak egy szakaszába beépítsük az egyedileg tervezett, méretezett germicid lámpás csírátlanító egységet. A beépített germicid lámpa 254 nm-es sugárzása akár 99,9%-os csírátlanítási szintet is biztosíthat.

A berendezés a légcsatorna belsejében helyezkedik el, így tehát semmilyen veszélyt nem jelent az emberekre sem a levegővel ellátott helyiségekben, sem a légcsatorna kérdéses szakasza mellett.

Bármilyen méretre, légszállító kapacitásra, csírátlanítási szint elérésére van lehetőség. Szakembereink minden esetben a helyszínen mérik fel az adottságokat, igényeket, és ezek alapján végzik el a szükséges számításokat. Az UV dózisszámítás alapján határozzuk meg, hogy milyen méretű, típusú lámpákat kell beépíteni, azokból hány darabot, milyen elrendezésben. Az ehhez egyedileg elkészített fém házba kerülnek beépítésre a lámpák, melyeket kvarc védőcső véd mind a fizikai behatásoktól, mind a szélsőséges klíma, vagy páratartalom változásoktól. A germicid lámpákat működető elektronika egy külön kapcsolószekrénybe kerül, ebben kap helyet a főkapcsoló és az életvédelmi FI relé is.

A germicid égő hasznos élettartama 9.000 óra, ami nagyjából 1 év folyamatos üzemelést feltételez. Gyakori (napi 3-4-nél több) be-kikapcsolás esetén az élettartam csökkenhet. A 9.000 óra letelte után a lámpa még (sokáig) működőképes elektromosan, de mivel ekkor az UV intenzitása csökken, már nem éri el a kalkulált csírátlanítási teljesítményt. Emiatt a lámpák cseréje mindenképpen javasolt a hasznos élettartam végén.

Overlay