Előtétek, foglalatok, gyújtók Ajánlatkérés

Előtétek

A germicid lámpa tulajdonképpen fénycső, működtetéséhez meghajtó egységre van szükség. Legjobb megoldás a lámpához készült elektronikus előtét. Ennek kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni a lámpa adatlapján (vagy katalógusban) szereplő elektromos adatokat. Nem elég csupán a lámpa teljesítményét alapul venni (pl. 80W) hanem a lámpa működési árama is fontos tényező.

Az ún. HO-s (High Output, Nagyteljesítményű) lámpák működési árama általában 800mA, amit az általános fénycső előtétek nem tudnak biztosítani. Emiatt egy standard 40-50W fénycső-előtétről üzemeltetett 48W-os de 800mA-es GOH436T5L/4 lámpa nem fog megfelelően működni. Mivel nem kap elegendő áramot, „erőlködni” fog, aminek az eredménye erős feketedés a lámpa végein, és nagyon korai kiégés.

A standard kvarc germicid lámpák árama általában 425mA. A normál fénycsövekhez használt előtétek általában nem tudják biztosítani ezt az áramot, de kisebb lámpáknál (20-40W) ezek még elég jól használhatók.

Nagyobb teljesítményű germicid lámpák esetében a megfelelő működést és élettartamot csak kimondottan a lámpához készült elektronika tudja biztosítani. Amalgám lámpák esetében nem is használható más, mint a hozzá való elektronikus előtét. A gyártó a lámpára vonatkozó garanciát csak az általa javasolt (vagy elfogadott) előtét használata esetén tartja fenn.

Kisebb lámpák esetében (4-40W-ig) jól használhatók még a hagyományos, vasmagos fénycső-trafók. Ezek előnye a tartósság, megbízható működés, alacsony ár. Hátránya a nagy súly, és melegedés. Ilyen trafók használata esetén fénycső gyújtót is be kell iktatni az kapcsolási áramkörbe.

 

Foglalatok

A standard kvarc germicid lámpáknak egyik végén van négy érintkező. (Egy végén fejelt)
Ehhez megfelelő csatlakozót forgalmazunk, ez a Gaynor 709-1 típusú lengő foglalat.
Ez csak az elektromos csatlakoztatásra használható, nem tartja meg a lámpát. A lámpát más módon (bilincsek, tokolás) kell rögzíteni.

Nagy teljesítményű lámpák (200-300-500W) esetén a Gaynor foglalat kerámia változatának használata javasolt.

Lágyüveges germicid lámpák estében a standard csatlakozó a lámpa két végén található 2-2 érintkező, melynek van kisebb (mini Bi-Pin) és nagyobb (medium Bi-Pin) verziója. Ehhez foglalatok a normál elektromos üzletekben kaphatók, kicsi és normál fénycső foglalat néven.

Kompakt germicid lámpáknak két fajta csatlakozója létezik.
Kisebb típusok (5-11W-ig) G23 fejjel készülnek, a nagyobbak (18W-tól felfelé) csatlakozója 2G11. Ezek közül az utóbbi, 2G11 típust forgalmazzuk.

 

Gyújtók

A fent említett hagyományos, vasmagos fénycső-trafók alkalmazása estén szükség van fénycső gyújtóra is a működtetéshez. A gyújtó típusát a lámpa teljesítménye alapján kell kiválasztani.

 

Overlay