Vízkezelő rendszerek

A víz UV lámpás kezelése átfolyó rendszerű vízkezelő berendezésekkel történik. Ez azonos módon történik akár uszodai vízről, ipari-mezőgazdasági felhasználásról, ivóvízről, vagy akár ún. szupertiszta víz előállításáról van szó.

A vízvezetéket meg kell bontani egy szakaszon, és oda be kell csatlakoztatni az UV berendezést. Ez tulajdonképpen egy (általában egy rozsdamentes acél) cső, melyben középen, hosszában egy kvarc védőcsőbe zárt UV lámpa helyezkedik el. A víz e körül a lámpa körül folyik el, és itt kapja meg az UV-C besugárzást. Ez a 254 nm-es sugárzás elpusztítja a vízben lévő mikroorganizmusokat (baktérium, vírus, gomba) és egyéb áthaladó apró élőlényeket, mint pl. az alga. (Ez utóbbival az a probléma, hogy legtöbbjük át sem halad a készüléken, a medence egy adott helyén él és virul).

A csírátlanítás mértéke függ a lámpa intenzitásától, az áthaladási sebességtől, valamint a készülékben a lámpa melletti vízréteg vastagságától. A berendezés gyártója határozza meg, hogy adott feladat ellátása milyen maximális átfolyási sebesség (kapacitás) mellett várható el.

Mivel a 254 nm-es sugárzás vízben nagyon hamar elnyelődik, az áteresztő cső átmérője korlátozott. Ugyanezen ok miatt egy víztartályba merített germicid lámpával egyáltalán nem lehet csírátlanítani azt a vizet. Ez csak a fent leírt átfolyó rendszerű készülékkel oldható meg.

Az általunk forgalmazott, holland gyártmányú Blue Lagoon készülékek elsősorban házi úszómedencék vízének kezelésére készülnek. A készülékek adatlapjai, használati utasításai INNEN tölthetők le.

Ugyanakkor megoldható velük nagyon sok ipari és mezőgazdasági vízkezelési feladat is.

Magyarországon az ivóvíz, valamint a közösségi medencés fürdővíz kezelésére csak OTH engedéllyel rendelkező készülékek használhatók. Az általunk forgalmazott Blue Lagoon készülékek ilyen engedéllyel nem rendelkeznek, ezért azokat ivóvíz vagy közösségi fürdővíz kezelésére nem tudjuk javasolni.

Házi uszoda vizének kezelésére a Blue Lagoon készülékek három fő csoportra oszthatók.

UV fénnyel működő készülékek
A korábban használt klórmennyiségnek csak 20%-ára van szükség a továbbiakban.

UV fény mellett ózont is alkalmazó készülékek
A korábban használt klórmennyiségnek csak 10%-ára van szükség a továbbiakban.

UV fény mellett rézionokat alkalmazó készülékek
Továbbiakban egyáltalán nincs szükség klór használatára, mert a medencetérben a szabad klórt réz-ionok helyettesítik. A rézionok az algára is hatással vannak, kevésbé tud algásodni a víz.

A készülékek beüzemelése, használata egyszerű, a gyártó leírása szerint Plug and Play.

További információ a Blue Lagoon víztisztítókról