Légkezelő, légcsatorna berendezések

Nagyobb épületekben, épületegyüttesekben központi légkezelő berendezések biztosítják a levegő cseréjét. A légkezelő berendezéstől a légcsatornák szállítják a kezelt (hűtött, fűtött, szűrt) levegőt. Sajnos ezekben a légcsatornákban sokféle kórokozó megtelepszik, melyek azután az áramló levegővel bejutnak az irodákban, szobákba, vásárló terekbe is. Emellett komoly veszélyt jelent a legionella, mely súlyos, tüdőgyulladásos betegséget okozhat.

Ezek kezelésére kiválóan alkalmazható a germicid lámpa, melynek 253,7 nm-es sugárzása hatékonyan pusztítja el az összes kórokozót.

A légcsatorna méretei, illetve légszállító kapacitása alapján tervezzük meg a szükséges UV4Air duct berendezést, melyet a légcsatorna adott szakaszába építünk be. Ebben a kalkuláció szerinti típusú és darabszámú germicid lámpa működik, biztosítva a kívánt UV dózist.

A Nemzetközi UV Szervezet (IUVA) kidolgozott egy kategorizálást, mely fokozatokba sorolja az egyes UV-C csírátlanító egységeket az általuk biztosított sugárzási dózis alapján.

Ez alapján UV lámpás légkezelőinket úgy építjük meg, hogy hatékonyságuk mindenképpen a 14-17 URV értéket érje el. (Ultraviolet Germicidal Irradiation Rating Value). Igény esetén ennél magasabb értékre tervezzük a berendezést (kórházak, laboratóriumok, stb.)

A légkezelő egységeknek egy egyszerűsített verziója az az eset, amikor csak egy ventilátor hajtja be a helyiségbe a szabad tér levegőjét, egy fali nyíláson keresztül. Erre a ventilátorra is ráépíthető egy UV4AIR simple egység. Az ebben működő germicid lámpák biztosítják, hogy a helyiségbe juttatott levegő állandóan csíramentes legyen.

Ha csak a helyiségen belül kívánjuk keringetni és csírátlanítani a már bent lévő levegőt, erre a UV4AIR active készülék használható. Ez a berendezés aktívan, saját ventilátorral mozgatja a levegőt, ami a készüléken keresztülhaladva megkapja a szükséges UV kezelést a beépített germicid lámpákkal. Ez a készülék falra vagy plafonra is szerelhető, de akár a padlóra is állítható. Kapacitását a helyiség mérete, illetve a szükséges csírátlanítási szint határozza meg. A készülék folyamatosan kezeli a levegőt, de az emberek nyugodtan a közelében tartózkodhatnak, mert a veszélyes UV sugárzás nem jut ki a környezetbe.