Bölcsődék, óvodák, munkahely, lakás

Elsősorban az őszi-téli időszakban illetve járványok idején, hasznos lehet, ha folyamatosan ritkítani tudjuk a levegőben szálló kórokozókat. Erre kiválóan alkalmasak a germicid lámpás légtisztító készülékek. Mivel ezek zárt rendszerűek, nem jut ki belőlük az emberre káros UV-C sugárzás.

Ki ne ismerné a képletet: a gyerek 2 napig jár a bölcsődébe, óvodába, utána 4 napig otthon van, mert elkapott valami fertőzést. Azután megint két napot jár a közösségbe, és megint otthon kell maradnia. És ez folyamatosan ismétlődik.
De a munkahelyen is sajnos megszokott jelenség, hogy egyetlen náthás, influenzás munkatárs nagy valószínűséggel szinte mindenkit megfertőz a környezetében.

Az UV lámpás technológia megoldást nyújt a legtöbb csírátlanítási feladatra.

A germicid lámpa 253,7 nm-es sugárzása hatékonyan csírátlanítja a felületeket, a légtérben szálló mikróbákat szintén csak ilyen sugárzással lehet elpusztítani. A módszer környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, nincs mellékterméke, nem lehet túladagolni, nem ártalmas a termékre.

Az UV-C sugárzás emberre veszélyes, mind a szemre, mind a bőrre ártalmas. Ezért sajnos emberek közelében a közvetlen besugárzás nem lehetséges. Ezért készülnek olyan légtisztító készülékek, melyekben ugyan germicid lámpa végzi a csírátlanítást, de ezt zárt helyen végzik, így nem jut ki belőlük a veszélyes sugárzás. Így emberek mellett is hatékonyan alkalmazhatók a levegő folyamatos kezelésére, csítálanítására.

A légtisztító készülékek folyamatos használata jelentős mértékben lecsökkenti a fertőzések gyakoriságát. Természetesen nem tudja megakadályozni, hogy fertőzés történjen, de a levegőben jelen lévő kórokozók számának radikális csökkentésével nagyon lecsökken ennek veszélye.

A készülékek többféle méretben, kapacitás-értékkel állnak rendelkezésre, illetve fertőtlenítő kapacitásuk is különböző. Van, amit kimondottan egészségügyi intézmények részére terveztek, van, amit a lakások mindennapjaira.

Egyes készülékekben többféle szűrő is van a fertőtlenítő UV lámpa mellett, és a fizikai szennyeződések kiszűrésére is alkalmas. A Hepa szűrővel is rendelkező a polleneket is kiszűri, így allergiás személyek részére jelenthet megoldást.