Steril szoba

A germicid lámpa nagy hatásfokkal pusztítja el a mikroorganizmusokat (vírus, baktérium, gomba, stb.), ezért széles körben használják fertőtlenítésre az egészségügyben is.

Kórházi műtőket is szoktak úgy csírátlanítani, hogy műszak után, a takarítás végeztével felkapcsolják a falra felszerelt germicid lámpát, és az reggelre fertőtleníti a légteret és a felületeket is.

Azt szoktuk mondani, hogy lakásban, otthon, nincs szükség kórházi szintű sterilitásra, ezért a szabadon sugárzó fali germicid lámpa otthoni használatát nem szoktuk javasolni.

 

Természetesen vannak olyan esetek, amikor mégis szükséges az ilyen magas fokú csíramentesség biztosítása a lakásban, vagy legalább annak egy helyiségében. Ilyen eset, amikor pl. komoly műtét után tér haza egy beteg családtag, pl. csontvelő átültetés, szervátültetés, illetve ha komoly, a szervezetnek nagy megterhelést jelentő kezelés áll fenn egy betegnél. Ekkor a falra szerelhető, vagy mobil módon használt germicid falilámpa rendszeres használatával igen magas fokú sterilitás érhető el mind a légtérben, mind a felületeken, melyeket közvetlen UV sugárzás ér.

Mivel a sugárzás emberre veszélyes, csak akkor szabad használni, amikor senki nem tartózkodik a helyiségben.

A sugárzás hatással van a tárgyakra is, elsősorban a műanyagokat és a szépen kidolgozott fa bútorokat öregíteni fogja. Ez kb. olyan jelenség, mint ami a nyári napra kitett kerti bútorokkal történik, és minden anyag más mértékben reagál a sugárzásra. Ezzel számolni kell, amikor egy ilyen „steril szobát” rendezünk be.

A lámpa felszerelésével, használatával kapcsolatban hasznos tanácsokat nyújt kiadványunk, mely ITT tölthető le.

 

30 W-os fali armatúra+lámpa vásárlása a webshopban! Katt ide!

 

Levegőtisztító berendezések

Lehetőség van még a helyiség levegőjének folyamatos kezelésére is a zárt rendszerű, germicidlámpát tartalmazó légtisztító készülékek használatával is. Ezeket emberek (akár a betegek is) mellett lehet folyamatosan működtetni, akár 24 órában. Honlapunk Légtisztítás” menüpontja alatt megtalálhatók az ilyen készülékek. Ezek közül az Aetaire rendelkezik a legnagyobb csírátlanító hatásfokkal. Ugyanakkor a fali lámpatesttel kombinálva jól használhat még az XJ-2100 készülék is, valamint az XJ-3800-as, melyben többféle szűrő (így HEPA szűrő is) található a germicid lámpán kívül)

Légtisztítókkal kapcsolatos általános kiadványunk ITT tölthető le.

Légtisztítóink a webshopban! Katt ide!

 

A germicid falilámpák használhatók még dohos, penészes falak, helyiségek kezelésére is.

Természetesen először a penészedés okát kell megszüntetni, hiszen a lámpa csak tüneti kezelést biztosít. A sugárzás elpusztítja a felületen (falon) látható penészgombát, valamint a levegőben szálló spórákat. Ezzel megakadályozza, hogy máshol is megtelepedjen a penész.

A sugárzás nem hatol be az anyagba, és a felületeken is csak ott hatásos, ahová eljut a közvetlen sugárzás.