UV-C fertőtlenítő doboz

Kedves László, Ön szerint az alábbi teljesítményű uvc doboz 15 perces fertőtlenítési idővel (ajánlott csak 3 perc, de én 15 perccel használom) történő használata elegendő lehet-e csíra mentesítésre, esetleg covid19 védelemre. A lámpa használható-e közvetlenül a fogyasztásra szánt élelmiszerekre, van-e káros hatása az azt elfogyasztóra? (pl zöldség, pékáru, felbontott lekvár stb) Köszönöm válaszát. Adatok : UVC LED Mennyiség 40 db Az UV-C intenzitása 1543 uW / cm2 UV-C (UV-C dózis) intenzitás 1,543 (mW / cm2) -ig X 180 (s) = 2 777 J / m2 (277 740 uW / cm2) Termékméret: 32 x 26,9 x 15,4 cm (szélesség x hossz x magasság) Hullámhossz 260–280 nm

Korondán László
2020-06-04
szakértő

Köszönöm érdeklődését, és különösen köszönöm az adatokat.

Az az igazság, hogy a nemrégen megjelent LED UV-C „készülékek” esetében a gyártók/forgalmazók „illedelmesen” hallgattak a lámpák intenzitását illetően, pedig az az alapvető mutatója egy ilyen fényforrás hatékonyságának.

Nem tudom ugyanakkor, hogy a megadott adatok mennyire reálisak, azért én szívesen megmérném a tényleges értékeket. Tudomásom szering a LED UV-C lámpák teljesítménye még csak mikro-wattokban mérhető, a jelzett értékek nekem elég magasnak tűnnek.

Legyünk pozitívak, és higgyük el, hogy a lámpák intenzitása valóban ekkora.

Én a 253,7 nm-re vonatkozóan ismerem a csírátlanítási adatokat. Ismereteim szerint a germicid hatás 264nm-en a legerősebb, tehát a 260-280nm hullámhossz tartománynak hasonló csírátlanító hatásának kell lennie, mint a 253,7nm-nek. (260-270 között mindenképpen, 270-280 között kevésbé)

Ha minden fenti adat valós, akkor a 3 perc alatt elért dózis bőven elegendő szinte mindenfajta vírus-baktérium esetében 3-4-5 LOG csökkentés elérésére. Köznyelven ez nagyjából tökéletes fertőtlenítést jelent.

Persze nagy jelentősége van a lámpa-tárgy távolságnak, valamint annak, hogy a teljes felületet éri-e a besugárzás. LED esetében én néhány centiméternél nagyobb távolságra nem gondolok.

Ha megadja a készülék típusát, márkáját, én is utánanézek további részleteknek.

Élelmiszerek esetében nem kell tartani attól, hogy azokra bármilyen káros hatással volna az UV-C besugárzás.