Kérdezd a szakértőt!


Korondán László
a germicid lámpa üzletág vezetője több mint húsz éves tapasztalattal a háta mögött szívesen válaszol kérdésére, germicid/UV-C fénnyel, lámpával, annak hatásával illetve lehetséges alkalmazási területekkel kapcsolatban.

Óvoda - konyhai fertőtlenítés

Kedves László! Óvodánk konyhájában egy mikrobiológiai vizsgálat bacillus cereust mutatott ki majdnem minden evőeszközön, ami - mint kiderült - a meghibásodott mosogatógépünkből terjedt szét. Megtörtént a fertőtlenítés. Egyelőre még csak tájékozódunk, hogy mit tehetnék, hogy ez legközelebb ne forduljon elő és érdeklődnénk, hogy érdemes-e germicid lámpát beszerelni a konyhába, hogy ez a- és feltételezhetően más bartériumos - probléma megoldódjon. A konyhánk 5*3,5 méter, és 4 méter a belmagasság.

Korondán László
2019-04-08
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
Természetesen a germicid lámpa nagy hatékonysággal csírátlanítja a légteret, felületeket, tehát a konyhában is jól használható ilyen célra.

Az Önök esetében egy speciális helyzetről van szó, (evőeszközök kezelése) ezért legjobb lenne, ha telefonon tudnánk beszélni a részletekről. Ha megad egy telefonszámot, szívesen felhívom ebben a témában.

Élelmiszeripari üzem, gyümölcsfeldolgozó csírátlanítása

Tisztelt Uram! Kérek szépen javaslatot/kalkulációt egy élelmiszeripari üzem cca 20 nm-es (5 x 4 m) gyümölcsfeldolgozó és cca 108 nm (18 x 6 m) helyiségének germicid lámpával történő felszerelésére. Mindkét helyiség belmagassága cca 3,5 m. Vízpára van, freccsenő víz a plafon magasságában nincs. Előre is köszönöm szépen. Tisztelettel: Fenyves László

Korondán László
2019-04-01
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Mellékelem kiadványunkat germicid falilámpákról, melyben több hasznos információ található azok felszerelésével és használatával kapcsolatban.

Egy kis táblázat segít meghatározni, hogy adott méretű helyiségben hány lámpa használata javasolt.
Leggyakrabban használt típus a GA30 nyitott lámpatest, melynek hossza kb. 1m, és 30W lámpa működik benne.
A pára miatt a rozsdamentes lámpatestre lehet szükség, vízmentes foglalattal.

 

Kerti tó algásodása

Tisztelt Szakértő! Van egy ~35-40 m3 térfogatú mesterséges készítésű tavam. Sajnos minden évben küzdök az algásodással. Elképzelésem, hogy egy 1000 literes műanyag tartályba beszerelek egy germicid lámpát és így próbálom meg kezelni a problémát. Várom szives javaslatát milyen lámpát használjak a siker érdekében

 

Korondán László
2019-02-21
szakértő

Kedves Érdeklődő!

Az UV fény valóban elpusztítja (egyéb mikroorganizmusok mellett) az algát is, azonban a probléma kezelése elég bonyolult.

Az alga a tóban él, szaporodik, viszont oda nem lehet UV lámpákat kihelyezni, azokat csak zárt térben lehet alkalmazni. A zárt téren belül is a víz (még a tiszta, átlátszó is) erősen csökkenti a 254nm-es hullámok intenzitását, tehát a hatás csak a lámpától 2-5 cm-re lehet megfelelő. Ezért az nem jelent megoldást, ha egy tartály vízbe „belelógatunk” 1-2 germicid lámpát, mert a víz nagy részére ez nincs hatással.

A megoldás egy olyan, átfolyó rendszerű víztisztító készülék, mely tulajdonképpen egy rozsdamentes acél cső, benne egy UV lámpával, a lámpa és a cső fala közötti távolság max. 4-5 cm. Ezen a készüléken átfolyó vizet megfelelően tudja csírátlanítani a lámpa.

A mellékelt kiadványunkban találhatók ilyen készülékek, melyek alapvetően uszodához készülnek, de kerti tóhoz (vagy ivóvízhez) is lehet használni.

A probléma ezzel még nem oldódik meg teljesen, mert a tóban lévő algák nagy része tovább tud szaporodni. Ezek megfelelő kezelésére a tó növényzetét kell úgy alakítani, hogy megszűnjön az algásodás. Tudomásom szerint a tavirózsa megfelelő mennyisége a kérdés kulcsa, amikor abból elegendő él a vízben, az algásodási probléma megszűnik.

Remélem, válaszom jelent valamennyi segítséget. Ha további kérdések merülnek fel akár az algával, germicid lámpával, víztisztító készülékkel kapcsolatban, kérem, jelezze.

Mikor szükséges a lámpacsere?

GHO843T5VH/4 germicid lámpát használunk a technológiai vizünk csíramentesítésére. Felmerült kérdésként, hogy elégséges-e a lámpáinkat a kiégéskor cserélni. Tehát teljes élettartamára biztosítja-e a jól méretezett lámpánk az elegendő UV fényt.

Korondán László
2019-02-21
szakértő

Köszönöm érdeklődését!

A germicid lámpák hasznos élettartama 9.000 óra, ami nagyjából 1 év folyamatos üzemelést feltételez. Ennek az élettartamnak a végére a lámpa UV-C intenzitása kb. 85% alá csökken, bár elektronikusan még akár évekig működőképes, a szép lila fénye sem változik, hiszen a látható fény a teljes fénykibocsátásnak csak kb. 1-2%-a

Minden készülékben pontosan megtervezik azt a dózisértéket, amit a kezelendő anyagnak (folyadék, levegő, stb.) átad az alatt az idő alatt, amíg kapcsolatban állnak. (jelen esetben a technológiai víznek, amíg áthalad a készüléken)

A készülék tervezésekor, a dózis kalkulálása a lámpa intenzitás-értékén alapul, mely jelen esetben 260 µW/cm2 (1m távolságból). Ha ez az érték nagyon lecsökken, a készüléken áthaladó technológiai víz már nem kapja meg a kalkulált, szükséges dózist, tehát a csírátlanítás szintje nem azonos az új lámpával elért szinttel.

Emiatt javasolt, hogy évente cseréljék a lámpát a készülékben.

Bár Ön nem említi a védőcsövet, az is fontos része a rendszernek. A lámpát egy kvarc védőcső védi a víztől, ezen keresztül jut az UV-C fény a vízbe. Egy idő után a vízből lerakódások keletkezhetnek a kvarccső falán (pl. vízkő), melyet el kell távolítani. Szélsőséges esetben ez a lerakódás olyan erős lehet, hogy a fénynek csak töredéke jut át rajta, így az eredeti UV dózis nem érhető el. Kisebb lerakódás savas mosással (pl. citromsav) elérhető, vastag réteg kialakulása esetén ki kell cserélni magát a kvarc védőcsövet is. (általában a lámpacsere alkalmával szokták tisztítani, cserélni a védőcsövet)

Birkózószőnyeg - fertőtlenítés

Tisztelt Cím! 30x10 m-es birkózószőnyeg fölé szeretnénk lámpát szerelni lámpatestbe építve. Az alábbi tipust néztem ki: 115W 1198 mm-es, milyen magasra kell helyezni, hány darab szükséges, saválló házban.

Korondán László
2019-02-21
szakértő

Tisztelt Uram!

Feladat: birkózószőnyeg csírátlanítása UV lámpával. A terem méretei: 30x10m, belmagasság ??. A felület sima, egyenletes műanyag, sehol (?) nem takarja semmilyen nagyobb tárgy a felülről jövő UV fénytől. (Ha mégis van ilyen hely, azt külön kell kezelni)

Mivel az UV dózist a lámpa intenzitása és a besugárzási idő határozza meg, az intenzitás pedig a távolsággal csökken, fontos figyelembe venni a következő tényezőket:

Lámpa típusa: ilyen célra általában a G30T8 vagy G55T8 lámpákat használjuk, előbbi intenzitása 100 µW/cm2, a másodiké 170 µW/cm2 .(1m távolságról)

Besugárzási idő: ha egész éjszaka (5-6 órán át) használják a lámpákat, elég a 30W típus, ha csak este, takarítás után 1-2 óráig tart a besugárzás, javasolt az erősebb, 55W lámpa használata.

Távolság: kb. 3 méterenként érdemes egy-egy lámpát felszerelni, mert ezen távolságon belül még elég a lámpa intenzitása, hogy a legtávolabbi ponton is megfelelően csírátlanítson.

Ezek alapján, ha van mód rá, nem a plafonra kéne szerelni a lámpákat, hanem keresztben kifeszített rudakra, sodronyra erősíteni azokat. Ha csak a plafonra lehet szerelni, akkor mindenképpen az erősebb, 55W típust kell alkalmazni. Elvileg nincs szükség a legnagyobb, 115W típusra, de ezt a belmagasság ismeretében lehet eldönteni.

24 lámpát kellene egy 8x3 db-os téglalap-hálóban elhelyezni, párhuzamosan szerelve azokat a terem hosszabb oldalával. Így a lámpák 2,6-2,8m távolságra lesznek egymástól, ezáltal egyenletes, megfelelő intenzitású UV-C besugárzást tesznek lehetővé.

A lámpákat kizárólag akkor szabad üzemeltetni, ha senki nincs a helyiségben! AZ UV-C fény a bőrre is veszélyes (égési sérülést okoz) a szemre pedig kimondottan káros, nagyobb dózis akár vakságot is okozhat!

Ha van rá lehetőség, a lámpák kapcsolója is a teremen kívül legyen, hogy felkapcsoláskor senkinek ne kelljen bent lennie! Műtőkben például biztonsági mágneskapcsolót építenek be az ajtóba, hogy véletlen benyitás esetén azonnal lekapcsoljon a lámpa. Ha a lámpák kapcsolója mégis bent van a teremben, tudunk adni olyan szemüveget, mely véd a káros UV sugárzás ellen.

Az UV-C fény hatással van a műanyagokra, a jobb minőségűekre gyengébben, másokra erősebben. Kb. olyan a hatás, (öregítés) mint amikor sok nyáron át kint tartunk pl. egy kerti bútort a napon, de ez néhány hét-hónap alatt lejátszódhat.

A lámpatestek készülnek tükrös (irányított fényű) vagy nyitott (szabadon sugárzó) kivitelben. Általában a nyitott típust használják, a tükrösre csak akkor van szükség, ha konkrétan egy helyet akarunk besugározni, és arra kell irányítani a fényt. Rozsdamentes kivitelre élelmiszeripari helyiségekben van szükség, egyéb felhasználáskor teljesen megfelelő a standard kivitel.

Maga a lámpa (fénycső) készülhet olyan speciális fólia-bevonattal, mely megakadályozza, hogy lámpatörés esetén szétszóródjanak az üvegcserepek. Ezt általában élelmiszeriparban használják, (ott kötelező) hogy ne kerülhessen üvegcserép az élelmiszerbe. Jelen esetben esetleg hasznos lehet, ha kizárjuk azt a lehetőséget, hogy a sportszőnyegre kerüljön üvegszilánk. (a 115W lámpára nem tudunk fóliát tenni)

Influenza, pollen - otthoni levegőtisztítás

Az évente visszatérő influenza és az időnként fellépő pollenhatás (kertes házban lakunk) valamint antipátiám a gyógyszerekkel szemben terelt arra az útra , hogy egy korszerű, a lakás levegőjének (időszakos) fertőtlenítésére alkalmas berendezést keressek. Ismereteim, tapasztalataim a gyógyszergyárakban valamikor alkalmazott UV (germicid) lámpáknál megálltak. és ez ebben a formában normál lakótérre nyilvánvalóan nem a legjobb megoldás. Kérem tanácsadásukat egy 50 négyzetméteres nappali vonatkozásában. Egyben érdekelne az UV lámpa alkalmazási lehetősége szabadtéri 44 köbméteres fürdőmedence vonatkozásában.

Korondán László
2019-02-21
szakértő

Tisztelt Uram!

Köszönöm érdeklődését termékeink iránt!

A germicid lámpa hatásosan pusztítja el a mikroorganizmusokat (vírus, baktérium, gomba), sok egészségügyi intézményben is használják csírátlanításra. Egy probléma van vele, csak akkor szabad használni, amikor nincs senki a helyiségben, hiszen az UV-C sugárzás nem csak a bőrt károsítja, de a szemre kimondottan veszélyes, akár vakságot is okozhat. Emiatt közvetlen használata lakásokban nem javasolt.

Vannak olyan légtisztító készülékek, melyekben szintén germicid lámpa végzi a fertőtlenítést, de a zárt berendezésből nem távozik az UV fény, ezért lakásokban, munkahelyen, iskolákban, stb. használható akkor is, amikor emberek vannak jelen. Cégünk által forgalmazott légtisztító készülékekben van ilyen lámpa, tehát kiválóan megfelelnek arra a célra, hogy a légteret megfelelően karbantartsák. A készülékek többféle méretben, kapacitással készülnek, így a helyiség mérete alapján ki lehet választani a legmegfelelőbbet.

Van olyan készülék is, melyben az UV lámpán kívül többféle szűrő is található a különféle fizikai szennyezések megkötésére. A HEPA szűrővel ellátott készülék (XJ-3800) kiválóan alkalmas arra, hogy nyáron a pollent megkösse, ezzel lehetővé téve allergiás személyek részére is a szabad lélegzést. (személyes tapasztalattal is tudom igazolni)

Uszodákhoz szintén tudunk ajánlani olyan UV lámpás víztisztító készüléket, mely lehetővé teszi a felhasznált klórmennyiség 80-90-100%-ékának megtakarítását!

Mellékelem néhány kiadványunkat a légtisztító készülékekről, valamint az uszodai berendezésekről.

A készülékek megtekinthetők bemutatótermünkben.

Amennyiben valamely termékről bővebb információt szeretne kapni, kérem, jelezze!

Tészta gyártó üzem - fertőtlenítés

Tisztelt Cím! Friss tészta gyártó üzemben fertőtlenítésre, csíramentesítésre szeretnénk használni a germicid lámpát. A gyártósor nyitott, itt a szállítószalag fertőtlenítésére van felszerelve lámpa, amelyet a műszak elején, a gép elindításakor használnak, amíg nem állnak mellé a dolgozók. A kérdésem, hogy megoldahtó-e, hogy műszak közben a levegőt fertőtlenítsük folyamatosan? Van-e ilyen felszerelhető lámpatest? Ha igen a falra vagy a meglévő armatúrák mellé/közé kellene tenni a plafonra? Köszönöm válaszát!

Korondán László
2019-02-01
szakértő

Köszönöm érdeklődését germicid lámpával kapcsolatban!

Sajnos, a germicid lámpa által kibocsájtott 254nm sugárzás minden formája (közvetlen, közvetett) veszélyes az emberre, ezért tilos azt akkor és ott alkalmazni, ahol emberek vannak!

A gépsor egyes részeit (elvileg) be lehet úgy építeni, eltakarni, hogy azon a részen működés közben (üzemidőben) is működjenek a germicid lámpák, így a főbb, kritikus munkafolyamatok során van mód a megfelelő csírátlanításra.

A terem légterét úgy lehet viszonylag sterilen tartani, hogy egyrészt a központi légbefúvó rendszerbe építenek be UV-egységet, másrészt a terembe szerelnek fel olyan UV lámpás légtisztító készülékeket, melyek a terem levegőjét kezelik.

Az első megoldás azt biztosítja, hogy a frissen beáramló levegő csíramentes legyen, viszont a már bent lévő levegő nem kezeli.

A második megoldás a bent lévő levegőt kezeli, viszont, nyilvánvalóan, nem képes egyszerre az egész légteret tisztítani, mindig csak az éppen a készüléken áthaladó levegőt kezeli.

Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

Csontvelő átültetés - steril szoba

Tisztelt cím! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy az unokaöcsém hamarosan csontvelő átültetésen esik majd át. A gyógyulása itthon csíramentes szobában fog folytatódni. Van-e Önöknél erre alkalmas légtisztító készülék? Ha igen, mennyibe kerül? A szoba mérete: kb. 20 m2. 

Korondán László
2019-01-18
szakértő

Tisztelt Érdeklődő!

Köszönöm érdeklődését!

Légtisztítóink közül az Aetaire típus kimondottan egészségügyi intézmények részére lett kifejlesztve, holland laboratóriumi teszt bizonyítja hatékonyságát. (egyes baktériumos telepszámának 3-4 nagyságrendű csökkentése)

A készülék 50 m2-es helyiségre javasolt, falra szerelhető kivitelű. A készülékben nagyteljesítményű (többfokozatú) ventilátor hajtja keresztül a levegőt egy speciális szűrőn, valamint egy germicidlámpa mellett, melynek fénye elpusztítja a mikroorganizmusokat. Mellékelem adatlapunkat, valamint a többnyelvű használati útmutatót, melyekben megtalálhatók a készülék főbb adatai.

Egyébként tavalyi évben a Tűzoltó utcai Gyermekkórházban adományként felszereltünk (több germicidlámpa mellett) egy ilyen légtisztítót az intenzív osztályon. Azóta folyamatosan használják, és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az eredményről.

A légtisztító készülék csak a helyiség légterét tudja kezelni, ugyanakkor a felületeken is megtapadhatnak különféle mikroorganizmusok.

Egy falra szerelhető, fénycső formájú germicid lámpa időszakos használatával ezeket a vírusokat, baktériumokat is el lehet pusztítani. (Ilyet használnak a műtők csírátlanítására is)

Ezt a lámpát kizárólag akkor szabad használni, amikor nincs senki a helyiségben, mert az általa kibocsátott sugárzás káros az emberre: a bőrön égési sérülést okozhat, a szemre pedig kifejezetten káros, akár vaksághoz is vezethet!

Emiatt 1-2 naponta, vagy akár naponta többször olyankor szabad használni, amikor mindenki kimegy a szobából, kb. 20-30 percre.

Ez a módszer nagyon jól kiegészíti a légtisztító folyamatos hatását.

Tájékoztató árak a kiadványunkban találhatók.

Amennyiben további kérdések merülnek fel a témával kapcsolatban, kérem, jelezze.

Köszönöm!