UV Technológia

A germicidlámpa működése

 

Az UV sugárzás

Az UV sugarak hullámhossza rövidebb a látható fényénél. A hullámhossz két egymás utáni hullám csúcsa közötti távolság, mértékegysége a nanométer (nm), mely a méter egybilliomod része. A látható fény tartománya kb. 400-tól 700 nm-ig tart, az ultraibolya sugárzás tartománya 100 és 400 nm között van.

A 280 nm alatti tartományt germicid hullámhossznak nevezik, és ez használható baktériumok és vírusok elpusztítására.UV hatás

A 200-300 nm-es hullámhossztartomány nagyon hatásos olyan mikroorganizmusok elpusztítására, mint pl. a felületen vagy levegőben élő baktériumok, vírusok, gomba és penész. Napjaink leggyakoribb kórokozói, melyek rendszeresen megjelennek életünkben, kisebb-nagyobb fertőzéseket, járványokat okozba:
Influenza, legionella, szalmonella, hepatitisz, tuberkulózis, sztreptokókusz, e-coli, stb.
Ezek mind elpusztíthatók a megfelelő dózisú UV-C (germicid) besugárzással, de gyakorlatilag minden, aminek van DNS molekulája, illetve szaporodásra képtelenné válik.

Az UV-C fény tisztító hatása fotokémiai eljáráson alapul. Az UV fény tönkreteszi a vírusok, baktériumok DNS-ét, így akadályozva meg a szaporodásukat. Emellett más sejt-alkotóelemet is roncsol, gyakorlatilag elpusztítva ezeket a mikroorganizmusokat. Az UV-C hatásossága közvetlenül függ annak intenzitásától, és a megvilágítási időtől.

Az alacsonynyomású germicidlámpák a kibocsátott fényenergia 90%-át a 253,7 nm-es hullámhosszon adják. Ez a hullámhossz nagyon közel áll a germicid-hatékonysági görbe csúcsértékéhez, a 265 nm-hez, mely a legpusztítóbb hatású a mikroorganizmusok számára.

A germicidlámpák ezért elterjedten használhatók folyadék és levegő tisztítására, mint például: élelmiszeripar, palackozás, orvosi alkalmazások, HVAC rendszerek (Heating, Ventillating, and Air Conditioning vagyis: fűtés, ventilláció, légkondicionálás), gyógyszergyártási és félvezető-ipari sterilizálás. Ezen kívül ivóvíz, szennyvíz és forrásvíz tisztításra, valamint uszodák, kerti tavak vizének fertőtlenítésére használják.

 

Az UV-C besugárzás előnyei

Környezetbarát, nincs szükség veszélyes vegyi anyagok kezelésére, tárolására, nem lehet túladagolni.
Alacsony kezdeti beruházási költség és alacsony működtetési költségek, szemben a vegyszeres kezelési technológiákkal.
Azonnali kezelési hatás, nincs szükség tárolók alkalmazására, hosszú visszatartási időre.
Nem kell mérgező vegyszereket kezelni, nem kell speciális raktározási körülményeket fenntartani.
A karbantartás egyszerű, időszakos tisztítás (ha kell) és évenkénti lámpa-csere.
Rendkívül kompatibilis más víz és levegőkezelési módszerekkel.

 

Overlay