XJ-2100 vs. UV4AIR Active50

Tisztelt Korondán Úr! 2 termékükkel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Az egyik az XJ-2100, a másik az Active50. Az UV-C fény fertőtlenítő hatását szeretném elsősorban kihasználni, nem szagtalanításra. A kisebb készülék pdf leírásában 0,5W teljesítményűnek írja az UV lámpa teljesítményét, míg az Active50-nél 36W. Ez hatalmas különbség. A kérdésem az lenne, hogy az XJ-2100 szinte jelentéktelennek tűnő UV-C teljesítménye mire elegendő, vagy az a készülék inkább a levegő ionizálásával fertőtlenít? Köszönöm mielőbbi válaszát.

Korondán László
Korondán László
2021-01-07
szakértő

Az Active 50 készülék elsősorban egészségügyi intézmények részére lett kifejlesztve, ahol lényegesen többféle kórokozó fordulhat elő, és általában sokkal nagyobb koncentrációban, mint egy lakásban, óvodában, irodában, stb.

Az XJ-2100 készülék ez utóbbi helyekre való, az ilyen helyeken várható kórokozó koncentrációra lett tervezve.

Első hallásra nekem is kicsinek tűnt a lámpa teljesítménye, de egy légtisztító készülék esetében magának a készüléknek a hatásfokát kell figyelembe venni. Ez függ részben a lámpa teljesítményétől, részben pedig a levegő lámpa előtti elhaladási sebességétől, valamint a belső kiképzéstől (milyen belső térben tudja besugározni a levegőt a lámpa) Konkrét laboratóriumi mérések nem állnak rendelkezésemre az XJ-2100 készülékről. Ugyanakkor mindenképpen igen hatékony kivitelnek tartom az eddigi tapasztalataink alapján (már 10 éve forgalmazzuk ezt a típust)

Néhány éve volt egy akciónk: 10 óvodába kihelyeztünk használatra XJ-2100 légtisztítókat 1-2 hónapra. Több helyről kaptuk a következő konkrét megfigyelést:

„ Abban a csoportban, ahol ilyen készülék működött az influenza szezon idején, csak 2-3 gyermek hiányzott, míg a másik csoportban, (ahol nem volt légtisztító) összesen maradt 2-3 egészséges gyermek, a többi beteg volt”

A lámpa hatékonyságát egyébként növeli az ionizáló egység által termelt aktív oxigén is, mely szintén erősen pusztítja a kórokozókat.

Fentiek alapján én nyugodt szívvel ajánlom ezt a készüléket az említett felhasználási területekre (lakás, iroda, óvoda, bölcsőde).

(Személyes megjegyzés: Kislányom tavaly kezdte az óvodát, én akkor bevittem egy XJ-2100 légtisztítót a csoportszobába. A készülék azóta is kiválóan működik, szülők és óvónők nagy örömére)

 

Overlay