XJ-1100-as készülék használata

Tisztelt Korondán László! Idős szüleinknek szeretnénk a lakásba légtisztítót venni. A légtisztítót több célra szeretnénk: gyenge tüdőhöz levegő tisztítása, enyhén nedves lakás részekben előforduló penészgomba kiszűrésére, baktériumok és vírusok mentesítésére. Az oldalon láttam egy lakossági használatra való légtisztítót XJ-1100 típust. Ez a fenti igényekre alkalmas? Ugye nem bocsát ki semmit ami káros lehetne az egészségre? Előre is köszönöm segítségét.

Korondán László
Korondán László
2020-10-09
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Az általunk forgalmazott légtisztító készülékek semmilyen, az egészségre káros anyagot nem bocsátanak ki. Biztonságosan lehet őket használni lakásban, irodában, óvodában és bölcsődében is az emberek, vagy kicsi gyerekek mellett.

A készülékben lévő germicid lámpa elpusztítja a levegőben szálló mikroorganizmusokat (vírus, baktérium, gomba), így többek között a penészgombát is.

A penésszel az a baj, hogy az alapvetően nem a levegőben él, hanem valamilyen felületen tenyészik, ezt a felületet a légtisztító készülék nem érinti, azt nem tudja kezelni.

A levegőben szálló spórákat pusztítja valamennyire, de ez sem teljes mértékű. Sajnos a gombák elpusztításához (penész) nagyságrendekkel nagyobb UV dózisra van szükség, mint a vírusok, baktériumok esetében, és a spóráknak még ennél is nagyobb a dózis-igénye.

Tehát az általános légtisztító készülékek el fognak pusztítani valamennyi spórát és levegőben szálló penészgombát, te nem várhatunk ettől tökéletes eredményt.

Mindenesetre lesz hatása, a levegő mindenképpen frissebb, egészségesebb lesz, mint ennek használata nélkül.

Az Ön által jelzett XJ-1100 készülék elég kicsi, hatásfoka is korlátozott. Ebben a készülékben nincs ventilátor, tehát csak a szobában tapasztalható természetes légmozgás juttatja keresztül rajta a levegőt. (Inkább csak nagyon kis helyiségbe, vagy kiegészítőként szokták használni)

Ennek a komolyabb „testvére” az XJ-2100 készülék, amiben az UV lámpa is nagyobb, és egy ventilátor hajtja keresztül rajta a levegőt. Így tehát ez aktívan végzi folyamatosan a légkezelést, egy óra alatt átforgatja a 30nm-es helyiség levegőjét. Az Ön által leírt felhasználásra, én mindenképpen ezt a készüléket javaslom. Mellékelem mindkét készülék használati leírását. Ha további kérdések merülnek fal, örömmel állok rendelkezésre.

Overlay