Vízkezelés nomád körülmények között?

Azt olvastam, hogy a kerámia vízszűrő a baktériumokat és vírusokat nem szűri ki, noha úgy reklámozzák, ezért gondolkodom UV lámpában. A kérdésem az, hogy ha veszek egy 13 Watt-os akvárium germicid lámpát és belelógatom egy 2 literes üvegpalackba, vagy egy 1,5 literesbe (esetleg még be is becsomagolnám alufóliával kívülről a palackot) akkor mennyi idő kell neki, hogy sterilizálja az ivóvizet?

Korondán László
Korondán László
2019-06-06
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
UV fénnyel történő csírátlanítás víz esetében csak átfolyó rendszerű berendezéssel oldható meg.
Az UV-C sugárzás nagyon kis távolság után már elnyelődik a vízben, így egy tartályba bármennyi ideig is „lógatják be”, az csak közvetlenül a lámpa mellett fog hatni.
Léteznek ivóvíz kezelésére szolgáló UV berendezések, de mi ilyet nem forgalmazunk. Az általunk forgalmazott hasonló készülékek csak házi úszómedencék vizének kezelésére használhatók.

Kérdés:
Tényleg NAGYON köszönöm. hogy időt szakított rám és noha nem érdekelt ebben a termékben, azért válaszolt nekem. Mégis előre elnézést kérek a következő mondandóm miatt, mert azért mégis Ön a szakértő!
Először is azzal sajnos egyáltalán nem értek egyet, hogy egy tó/akvárium vizét nem lehet algátlanítani/fertőtleníteni egy vízálló germicid lámpával mondjuk az alján, mert a halak megmozgatják a vizet az uszonyukkal és a levegőztető szivattyú is ugyanezt teszi. Tehát a germicid lámpa körül cserélődik a víz és lassan ugyan, de folyamatosan fertőtlenít(get)i az akváriumot. Az én esetemben a palack víz, mivel fizikailag nem Bose-Einstein kondenzátum anyagállapotban van (szerencsére), a benne lévő hő folyamatosan megmozgatja a molekulákat és egy 1,5 literes palack is kb. max 4,5-5cm sugarú.
Említette egy korábbi válaszában, hogy: "egy rozsdamentes acél cső, benne egy UV lámpával, a lámpa és a cső fala közötti távolság max. 4-5 cm" már fertőtleníti az ÁTFOLYÓ(!!!) vizet. Másik válaszában még azt is írta, hogy egy 30x10m-es edző szőnyeget (ami jó esetben sík) is lehet fertőtleníteni 5-6 órán át tartó 8x3db 55 Wattal 2-3 méter távolságból.
Így most feltenném újra a kérdésemet: Ha van egy 13 Wattos kis akvárum UVC-m, amit belelógatok egy állóvizes 5cm-es sugarú, alufólival (nem acélcsővel) bevont palackba, ami kb. 15 fokos, akkor van esélyem, hogy X idő múlva csírátlanná válik? Sajnos nincs más akihez fordulhatnék a kérdésemmel az X-el kapcsolatban.

Válasz:
Az Ön gondolatmenete akár jó is lehetne, ha fizikai szennyeződést akarnánk kiszűrni a vízből: bár egyszerre csak keveset szűrűnk ki, de a szűrőhöz (lámpához) idővel majdnem minden vízrészlet eljut, és egyre tisztább lesz a teljes víztömeg. (Persze ez is csak teoretikus, mivel valószínűleg mindig lesz olyan vízrészlet, ami nem jut el a szűrő (lámpa) közelébe.)
Sajnos jelen esetben nem fizikai szennyeződésről, van szó, hanem mikroorganizmusokról, melyek, mint tudjuk, sajnos folyamatosan szaporodnak, nem is kis sebességgel.
Emiatt hiába öl meg „néhányat” a lámpa a mellette lévő néhány cm-es vízrétegben, nem a már „tiszta” víz fog keveredni (és hígításával tisztítani) a még fertőzött vizzel, hanem fordítva: a még kezeletlen vízben lévő mikroorganizmusok fogják visszafertőzni a már kezelt vizet.
Emiatt nem működhet a „belógatós” megoldás.
Az átfolyó rendszerű megoldásnak pont az a lényege, hogy az áthaladó víz minden részecskéje megkapja a szükséges UV dózist, ezáltal a készülékből távozó víz teljesen csírátlanítva van.

A birkózószőnyeges példa teljesen használhatatlan ebben az esetben, hiszen ott a levegőben terjed a sugárzás, és bár a távolsággal ott is csökken az intenzitás, vízben ez a csökkenés nagyságrendekkel nagyobb, és néhány cm után már valóban 0 lesz az értéke. Így tehát a „hatósugáron” kívüli vízrészek semmi besugárzást nem kapnak, akárhány óráig is működik a lámpa.

Az általunk forgalmazott Blue Lagoon uszodai vízkezelő berendezésekben 6 cm átmérőjű acél csőben van a 40W-os lámpa, egy 3 cm átmérőjű védőcsőben. Így tehát a vízréteg, amit a sugárzásnak át kell „érnie” 1,5 cm!

Az Ön által említett palack átmérője 10 cm, ha tehát egy szintén 3cm átmérőjű védőcsőben használja a lámpát, akkor annak 3,5 cm-es vízréteget kellene kezelnie. Ez még egy 80W lámpának sem igazán sikerül, bár pontos adatokat nem tudok mondani. A 13W-os lámpa mindenesetre nem sokat fog érni.
Az általam említett „max. 4-5 cm” komoly nagy lámpákra értendő, melyek teljesítménye már 100W felett van. Ezeket nagy, ipari méretű UV vízkezelőkben használják, pl. a Budapesti Vízművek ivóvízkezelő telepén.

Ha tehát Ön az említett palackba belógatja a kérdéses lámpát, azzal gyakorlati eredményt nem fog elérni.

Az alufóliás becsomagolás egyébként teljesen felesleges: egyrészt maga a víz is elnyeli a sugárzást, másrészt, ha üres volna a palack, annak falán akkor sem jut keresztül semmi az UV-C sugárzásból. (Sem üvegen, sem műanyagon nem jut keresztül a 254nm-es sugárzás)

Megkérdezhetem, hogy milyen vizet szeretne csírátlanítani? Vezetékes víz? Forrásvíz? Kútvíz?
Milyen tisztaságú vizet remél a kezelés után? Ivóvíz? Akvárium víz? Uszodai víz?


Kérdés:
Megmondom önnek őszintén én "vad"kempingezés szempontjából (kocsival a közelben) szeretnék magamnak ivóvizet előállítani, de a laborvizsgálatok kimutatták, hogy a Katadyn hordozható, kis kerámiaszűrője ugyan tényleg nagyon hatásos sok szempontból, de a vírusok és baktériumok ellen sajnos hatástalan (az aktív szén meg drága) és szerintem túl sok idő és energiapazarlás 10 percig folyamatosan forralni a vizet, ha egy rövid UV-C dózissal a kocsim szivargyújtójáról máris megoldja az utóbbi problémát (elvégre a fényszórók is kb. annyit fogyasztanak, mint amiről szó van). Ön erre mit tanácsol? Ilyen termékük biztosan nincs, mert ezt én találtam ki magamnak. Nem tudom viszont pontosan, hogy kell-e "ballaszt" elektronika, mert van kapocsfeszültség, de ha nem tévedek ezek a germicid halogén izzók is 12 Volton működnek, vagy nem?


Válasz:
A germicid lámpa nem halogén izzó, hanem fénycső. Emiatt megfelelő tápforrásra van szüksége, 230V hálózati áram esetén trafóra. Nem tudom, 12V egyenáramú áramforrásról hogyan lehet működtetni a fénycsövet, de nem lehet közvetlenül rákapcsolni.
Mint jeleztem, a palackba „belógatás” nem annyira egyszerű, mint gondolnánk. Az Ön által említett 13W lámpa elég kis intenzitású, nem biztos, hogy megbirkózik a múltkor kalkulált 3,5 cm vízréteggel. ráadásul ha nem ér le a palack aljáig, akkor ott még nagyobb víztömeg marad ki a kezelésből.
A lámpát nem lehet közvetlenül a vízbe tenni, szükség lenne még egy megfelelő kvarc védőcsőre is. Ennek minimális átmérője 22-23mm, viszont ez esetben tovább nő a kezelendő vízréteg vastagság.

Interneten sokszor árulnak egyszerű és olcsó UV készülékeket felület vagy víz kezelésére. Ezeknek általában nincs komoly csírátlanító hatásuk.

Fentiek alapján azt gondolom, hogy az Ön által elképzelt, „úti” vízkezelés UV lámpával nem járható út, ráadásul hamis biztonságérzetet kelt, és egy valóban „fertőzött” víz estében nem védi meg a betegségtől.
Lehet, hogy a forralás valóban túlságosan idő és energiaigényes, de megbízhatóbb módszer, mint egy „valamennyire” működő UV megoldás.

Overlay