Véletlen UV-C besugárzás

Tisztelt Korondán László! Én egy laborban dolgozok, ahol az egyik elszívó fülkében fel volt az UV is kapcsolva és én nem vettem észre a fülke fénye miatt és úgy raktam be a kezemet kb 3-5 percre, de be voltam öltözve és két pár gumikesztyű is volt a kezemen. Hosszútávon kialakulhat valami káros mellékhatás?

Korondán László
Korondán László
2021-12-30
szakértő

Az UV-C sugárzás sem normál üvegen, sem plexin, műanyag fólián nem jut keresztül.

Tehát ha az Ön kezén kesztyű volt, és a karja többi részét a ruha takarta, akkor semennyi sem érte el a bőrét az UV-C sugárzásól.

Egyébként ha kesztyű nélkül végezte volna ott a munkát, akkor annak mindenképpen nyoma lett volna: a bőr megpirosodik, megég, mint az erős nyári napon. És egyébként ugyanúgy is múlna el szép lassan, ahogy a leégés szokott elmúlni. Akkor jelentkezhetne hosszútávon probléma, ha ez a „leégés” hosszan tartó, rendszeres volna. A bőrnek ugyanis van egy speciális „emlékezete”, raktározza az őt ét UV sugárzásokat, és bizonyos esetekben, hosszabb idő után  ez bőrrákhoz vezethet.

Tehát mindenképpen óvatosan kell bánni az UV-C lámpával, tényleg csak kikapcsolt állapotban szabad mellette tartózkodni, illetve ha nem kapcsolható ki, megfelelő védőszemüvegre és bőrvédelemre mindig szükség van.

Overlay