UV Led-es fertőtlenítő táska

Kedves László! Láttam hordozható akkumulátoros fertőtlenítő táskát, amelyben nem fénycső van hanem 9 darab Led. Alkalmas egyáltalán az UV Led erre a feladatra? A táska méretet: 250 x 190 x 100 mm Fényhullámhossz: 260 - 280 nm Ha csak az a felületet fertőtlenedik amit a Ledek fénye ér, akkor gondolom a tárgyakat időnként forgatni kell az eredmény érdekében? Maszk, autókulcs stb. Percenként? 

Korondán László
Korondán László
2020-05-04
szakértő

Már valóban létezik UV-C tartományban sugárzó LED lámpa is, pár éve még csak UV-A és UV-B volt.

Ugyanakkor ezek teljesítménye még csak mikro-wattokban mérhető, ami elenyésző UV intenzitást jelent. A germicid lámpa csírátlanítási hatásfokát egyértelműen annak intenzitás értéke határozza meg!

A normál germicid lámpák legkisebbike is 4-5 wattos teljesítményű, ehhez képes a mikro-wattos lámpák EZERSZER kisebb értékűek!

Én is látok olyan eszközöket a neten, amilyet Ön is említ, de érdekes módon, konkrét intenzitás értéket egyik helyen sem említenek. Holott a germicid lámpák gyártói forgalmazói mindig jelzik a különféle típusok intenzitás értékét, hiszen az alapján dönt a felhasználó. (persze vannak kivételek, nem minden gyártó, és forgalmazó korrekt, sajnos)

Tehát nekem sajnos fogalmam sincs az ilyen LED-es eszközök gyakorlati használhatóságáról, azzal együtt, hogy elfogadom, hogy nagyon kis távolságról, „megfelelően hosszú” besugárzási idővel kifejtenek valamilyen csírátlanító hatást.

Ha ez így van, (és megtudjuk a „megfelelően hosszú” idő pontos értékét), akkor természetesen a tárgyak mindkét oldalát ugyanígy kell kezelni.

Én nem bíznék egy olyan eszközre semmilyen csírátlanítási feladatot, aminek nincs publikált intenzitás értéke, illetve abból kiszámolható, értékelhető hatásfoka.

Overlay