UV-C lámpás termékek installációja

Védekezés. Tisztelt Szakértő! Szeretném kikérni tanácsát, a gyakorlati használat, installáció során milyen védőintézkedéseket, eszközöket technikákat javasol a teleptésben résztvevőknek, illetve a jövőbeli tulajdonosnak? Pl. igaz-e az a vélekedés, hogy UV szűrős napszemüveg védelmet nyújt a lámpa sugárzásával szemben? Egy másik további kérdésem lenne, az pedig, a szórt fénnyel dolgozó lámpa, tehát plafonra irányított, onnan visszaverődő sugárzású, az okozhat-e egészség vagy anyagkárosodást? Köszönöm Válaszát! Üdvözlettel, László

Korondán László
Korondán László
2020-01-29
szakértő

A germicid lámpa által kibocsátott 254 nm-es sugárzás emberre veszélyes, szemet és bőrt is védeni kell! Csak akkor szabad használni, amikor nincs senki a helyiségben.
A plafonra irányított lámpa használta nemcsak veszélyes, hanem csírátlanítási szempontból minimális a hatékonysága. Mivel minden felületről más mértékben verődik vissza a sugárzás, így pontos adatot nem lehet mondani, de mindenképpen éri bizonyos sugárzás az embert, ha ilyen helyen tartózkodik. Mivel az UV dózis az intenzitás és a behatási idő szorzata, így a hosszú időn át tartó gyenge sugárzás is eredményezheti ugyanazt a dózist, mint a rövid ideig tartó közvetlen sugárzás. (A plafonra irányított lámpa használata sajnálatos Hungaricum, sehol máshol a világon nem használják így a germicid lámpát)

Üvegen, plexin nem jut keresztül a sugárzás, ezért ablakon, üveges ajtón keresztül nyugodtan bele lehet nézni a lámpa fényébe. Ugyanez vonatkozik a szemüvegre is: nem kell hozzá napszemüveg, a normál szemüveg is megvédi a szemet. (A speciális védőszemüveg annyiból több, hogy az oldalról is védi a szemet)
Ugyanakkor szemüveggel is csak rövid időre szabad a helyiségben tartózkodni (ahol germicid lámpa működik), mert a bőrre is káros a sugárzás, megégeti azt! Tehát legfeljebb a ki-bekapcsolás idejére, vagy egy tárgyat bevinni-kihozni lehet szemüveggel, működő lámpa mellett.

Installáláskor arra kell vigyázni, hogy a szerelő személy is viseljen védőszemüveget, ha a szerelés végén kipróbálja a lámpát. Más óvintézkedésre nincs szükség, ugyanúgy kell eljárni, mint bármilyen más, világítós fénycső felszerelésekor.

A sugárzás hatással van az anyagokra is, tehát elsősorban műanyagokat, szépen kidolgozott fa bútorokat, kárpitot öregít, hasonlóan az erős nyári napfényhez. (csak rövidebb idő alatt)
A fehér kicsit megsárgul, a színesek kifakulnak, stb.

Remélem, minden kérdésre sikerült megfelelő választ adnom, ha újak merülnek fel, kérem, jelezze.

Overlay