UV-C lámpás kulacs - Hatásos vagy átverés?

Kedves László! Kaptam egy LARQ nevezetű kulacsot, aminek a kupakjába UV-C lámát szereltek. A gyártó szerint ez hatékonyan tisztítja a beletöltött vizet. Én eléggé szkeptikus vagyok, ezért írok most önnek. Tényleg lehet bármilyen hatása vagy csak átverés ? Ha van hatása, akkor mi? Előre is köszönöm szépen a válaszát.

Korondán László
Korondán László
2019-12-25
szakértő

Köszönöm érdeklődését.
Vizet (átlátszó folyadékot) csak átfolyó rendszerű UV vízkezelővel lehet hatékonyan csírátlanítani.
A tartályba (üvegbe, kulacsba, stb.) „belógatott” UV lámpa azért nem lehet hatékony, mert a vízben már pár cm távolság után elnyelődik a sugárzás. Így a lámpa körüli vízoszlop (2-3 cm vastag) megkapja a megfelelő besugárzást, de az azon kívüli rész nem.
Azt sem tudom, hogy milyen lámpa van beszerelve a kulacsba, és az hogyan érintkezik a vízzel, de nem gondolom, hogy a teljes víztömegre komoly hatással volna.
Ha csak a kupakban van valami pici lámpa (netán LED), akkor az csak arra alkalmas, hogy a víztömeg fölötti légteret kezelje. (Persze kérdéses, hogy azt is milyen mértékben)
Már létezik UV-C lámpa LED-ben is, de annak olyan minimális az intenzitása, hogy gyakorlatilag semmire nem használható. Kivéve persze a dizájnos használati eszközöket, amiken jól mutat a felirat: LED UV-C.

Ugyanakkor a kulacsba valószínűleg már kezelt víz kerül (hálózati víz), így nem is igen van szüksége kezelésre. Így tehát a kulacsból történő ivás nem okoz fertőzést, tehát a kulacs nem ártalmas az egészségre!

Overlay