UV-C lámpák hatékonyságának mérése

Tisztelt Korondán László, laboratóriumban felszerelt germicid lámpák működőképességének ellenőrzésére szeretnék mérőeszközt (van-e benne elég gáz, valóban a kellő hullámhosszon sugároz), tudna tippet adni ilyenre?

Korondán László
Korondán László
2022-04-06
szakértő

A germicid lámpa sugárzásának több mint 90 %-a kizárólag a 235,7nm-es hullámhosszon történik. Ez a benne lévő higany gerjesztette spektrum, soha nem változik a lámpa élettartama alatt. Ha esik, ha fúj, ez a lámpa csak ezen a hullámhosszon fog sugározni.

A lámpából a gáz akkor tud távozni, ha megreped valahol az üveg, akkor viszont nem fog világítani, csak halványan villogni, vagy még azt sem.

Tehát ha a lámpa láthatóan (szemüveggel vagy üvegen át nézve) megfelelően világít, akkor megfelelően végzi a csírátlanítást.

Ugyanakkor ezeknek a lámpáknak a hasznos élettartama 9.000 óra (nagyjából 1 év), ami után az intenzitás némileg csökken. Ennyi használat után érdemes égő cserélni a fali lámpában.

Az intenzitás pontos mérésére persze létezik műszer, de annak nagyon magas az ára, egyáltalán nem éri meg ilyet beszerezni.

 

Overlay