UV-C lámpa utólagos beszerelése családi ház központi légkondicionáló rendszerébe

Tisztelt Szakértő Úr! Házamba központi légkondicionáló rendszer szereltem. Ennek beszívó szakasza egy 60x60x100 cm-es fém csatorna. Ebbe a csatorna szakaszba a hosszanti oldalra szeretnék elhelyezni egy germicid a lámpát két 45 cm-es fénycsővel. Tehát a fénycsövek jóval az egy méteres csatornán belül helyezkednek el. Kérdésem a következő: mennyire veszélyes ebből a csatorna szakaszból kiszivárgó szórt fény? A csatorna belépő végét laza műanyag szűrő zárja. Azon valamennyire biztos átszűrődik a fémcsatorna faláról visszaverődő fény.

Korondán László
Korondán László
2021-06-11
szakértő

Az UV-C sugárzás emberre veszélyes, szemre, bőrre egyaránt. Elsősorban a közvetlen sugárzás, de ha elég erős a visszaverődés, az is okozhat problémát, főleg, ha hosszú ideig tart a besugárzás.

Az elmondottak alapján nem igazán tudom megítélni, hogy az Ön esetében pontosan mit jelent a visszavert sugárzás kiszűrődése. Ha zárt légcsatornáról van szó, akkor elvileg nem jut ki belőle a sugárzás, de nyilván az Ön megoldásában marad valami nyílás.

Műanyagon és üvegen nem jut keresztül a sugárzás, tehát ha valami ilyen takarja el a belépő véget, akkor biztonságos a rendszer.

Overlay