UV-C lámpa ivóvíz tisztítására

Az UV-C lámpán (zárt szerkezeten) átfolyatott vízbe bele kerülhet e az egészségre káros anyag a Germicid lámpából? Gondolok itt például ózonra. Itt ózont kibocsátó vagy ózonmentes lámpát célszerű alkalmazni? Utóbbinál is van ózon kibocsátás Tudtommal. illetve ezek a készülékek valóban tudják e "sterilizálni" a vizet a kórokozóktól? Nem az egész vízvezeték rendszerre gondolok, leginkább egy csapon „sterilizált” ivóvizet szeretnék. Én ezt a készüléket találtam: https://www.viztisztitomarket.hu/uv-lampa-keszlet-viztiszitohoz-6W https://www.viztisztitomarket.hu/uv-lampa-keszlet-viztiszitohoz-12W A forgalmazó a készülékekről nem tud pontos adatokat, csak általánosságban tájékoztatni. Ön tudna e megbízható készüléket ajánlani?

Korondán László
Korondán László
2022-08-18
szakértő

A germicid lámpáról nem kerül semmilyen anyag a vízbe. A lámpa sugárzása elpusztítja az átfolyó vízben lévő vírusokat, baktériumokat. A csírátlanítás mértéke attól függ, megfelelő méretű (teljesítményű) lámpa van-e beépítve az átfolyóvíz sebességéhez képest.

A legtöbb víztisztító UV berendezésben ózonmentes lámpa működik. Néhány típust kifejezetten ózontermelő lámpával szerelnek fel (ezt jelzik is), annak nagyobb a csírátlanító kapacitása, és az ózon lebomlik, mielőtt a víz kifolyik a készülékből.

Ivóvíz kezelésére Magyarországon csak olyan készülék használható, aminek van hatósági engedélye. Nem tudom, hogy az Ön által jelzett készülékre van-e ilyen engedély, ezt a forgalmazónak kell tudnia.

Egyébként, véleményem szerint, ebben a készülékben elég kicsi lámpa van (12W), én mindenképpen komolyabb lámpával szerelt típust használnék. (40 vagy 75W-osat.)

Társaságunk már nem forgalmaz vízkezelőket, és nem tudok konkrét típust mondani, amit erre a célra javaslok.

Overlay