UV-C lámpa folyamatos használata ember jelenléte közben

Tisztelt Uram! A germicid lámpa használható szobában folyamatosan a plafon felé fordítva, úgy hogy a lámpatest csak felfelé , függőleges irányba engedi ki a fényt? http://friss-levego.hu/?gclid=CjwKCAjwh472BRAGEiwAvHVfGoGpvEGkSadx-4N7pm3rYczmo6t16L490GjZRPJN8Ir52oprGYT64RoCKf8QAvD_BwE Ilyen lámpára gondolok, mely a klíma előtt belépő levegőt fertőtleníteni. A mennyezetről visszaverődhet az UV C fény? Köszönöm válaszát. 

Korondán László
Korondán László
2020-05-19
szakértő

Az UV-C sugárzás emberre, állatra veszélyes, szemet és bőrt is károsítja! Kizárólag akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben.

A plafon felé irányított fényvetős lámpából ugyan közvetlen sugárzás nem jut az emberre, de a mennyezetről, falakról visszaverődő sugárzás igen. Ennek mértékét nem lehet pontosan tudni, hiszen minden felület más mértékben reflektálja ezt a fényt. Ugyanakkor bármennyire kicsi is ennek a visszavert sugárzásnak az intenzitása, az UV dózis idővel összeadódik. (dózis = intenzitás x behatási idő)

Így több óra alatt esetleg ugyanolyan dózis is érheti a helyiségben tartózkodó személyt csekély visszavert sugárzás mellet is, mintha rövid ideik közvetlenül a lámpába nézne.

A bőrt ért UV sugárzás ráadásul az évek alatt összeadódik, és szélsőséges esetben akár bőrrákot is okozhat.

Én biztosan nem töltenék ilyen helyiségben 5 percnél több időt.

Overlay