UV-C/germicid lámpás fertőtlenítés sütőtök tárolása esetén

T Korondán László Kb 150m3-s helyiségben sütőtököt tárolok kalodákban,hogyan tudnám megoldani a fertőtlenítését gomba mentesítését. Válaszát előre is köszönöm. 

Korondán László
Korondán László
2023-09-21
szakértő

A helyiségben felszerelt germicid falilámpák rendszeres használatával megoldható, hogy a falakon keletkező és levegőben szálló penész és annak spórái elpusztuljanak, és ne terjedjenek.

A lámpa fénye csak ott hatásos, ahová a közvetlen sugárzás eljut, tehát „árnyékban” nem működik. Mivel az egymásra helyezett termékek takarják egymást, ezért természetesen nem 100%-os a hatás.

Ugyanakkor viszont a leglényegesebb problémát megoldja a kezelés: a termékek tárolása a lehető legsterilebb környezetben történik, tehát a levegőből nem kerül rájuk a penész, spóra.

Arra figyelni kell, hogy a termék felülete, melyet közvetlen sugárzás és, elszíneződhet. Ezt külön ki kell próbálni 1-1 terméken. Amennyiben ez problémát okoz a későbbi értékesítés során, akkor le kell takarni a termékeket, hogy a felső sort se érje a sugárzás. (Az alattuk lévőket úgyis takarják a felsők)

Szóba jöhet még a beltéri légkezelő berendezés is. Ez zárt készülék, melyben ventilátor hajtja át folyamatosan a helyiség levegőjét, és belül a germicid lámpa kezeli azt. Ennek előnye, hogy nem jut ki belőle az emberre veszélyes sugárzás, hátránya, hogy csak a levegőt kezeli, a felületekre nincs hatással.

Overlay