UV-C/germicid lámpa nem megfelelő használata

Tisztelt Korondán László Úr! A munkahelyemre került egy ilyen lámpa , osram puritec HNS S 7 wattos, kb 3 - 4 órát működött, vállmagasságban az asztalom felett. Azért állították így , mert annyit tudtunk róla, hogy a szemre veszélyes, nem szabad belenézni, viszont fertőtlenít mindent. (Pénz, levegőt stb. ) A kolléganőmnek kissé megégett a karja, nekem begyulladt a szemem, folyamatosan könnyeztem, bedagadt, ha becsuktam azért fajt, ha valamennyire ki tudtam nyitni akkor meg azért . A fényt rettenetesen zavart. Kórházba kellett menjek. 13 hetes terhes vagyok ,és aggódom , hogy a babának ettől a sugárzástól lehet -e valami baja ? A hasamtól kb. 0.5- 1 méterre volt a lámpa, ami kb. 4 órán keresztül működött. Várom válaszát. Köszönettel.

Korondán László
Korondán László
2020-05-02
szakértő

Felháborító, hogy egyes munkáltatók mennyire felelőtlenek tudnak lenni! Még az a szerencse, hogy „csak” 7W lámpáról van szó, mert általában 15-30W lámpát szoktak helyiség csírátlanításra használni.

A germicid lámpa kiválóan használható erre a célra, de sugárzása emerre veszélyes, bőrre is, és különösen a szemre káros! Ezért TILOS azt emberek jelenlétében működtetni!

Egyébként a:
22/2010. (V. 7.) EüM rendelet a munkavállalókat érő mesterséges optikai sugárzás expozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről

előírásai alapján egyértelműen jogszabályba ütközik úgy dolgoztatni bárkit, hogy ilyen lámpát működtetnek mellette!

Nem az a lényeg, hogy belenéz-e valaki közvetlenül a lámpába, mert a sugárzás úgyis eljut a szemébe és a bőrére is. Ezért gyulladt be az Ön szeme, és égett meg a kolleganője karján a bőr.

A baba egészsége szempontjából viszont meg tudom nyugtatni: az UV-C (germicid) sugárzás anyagba nem hatol be, csak a felületeken hat. (nem olyan, mint pl. a röntgen sugárzás)

Tehát a szem kötőhártyája gyulladt be, illetve a bőr égett meg (a fedetlen részeken)

Az Ön hasában belül semmilyen kárt nem tudott okozni, tehát ilyen jellegű veszély nem fenyegeti a magzatot.

Jó egészséget kívánok a terhesség további részében!

Overlay