UV-C fertőtlenítés kutya, macska miatt

Tisztelt Doktor Úr! Van értelme itthonra beszereznünk egy germicid lámpát/izzót, fertőtlenítés céljából, és ha igen, milyen típust válasszunk (lámpatest, teljesítmény). Lett egy kutyánk, és nagyobbnak érezzük az esélyét, hogy kintről kórokozók kerülhetnek be a lakásunkba, és most nem csak a koronavírusra gondolok. 

Korondán László
Korondán László
2020-05-20
szakértő

Köszönöm érdeklődését, és a Doktor uras megszólítást. Nem vagyok doktor, semmilyen orvosi képzettségem nincsen. Kizárólag az UV-C sugárzással kapcsolatos kérdésekhez értek, és így kapcsolódok a kórokozók elpusztításának témájához.

Lakásban általában nem szoktam javasolni a germicid lámpa használatát, mert egyrészt veszélyes (a sugárzás emberre káros), másrészt a bútorokat, műanyag felületeket öregíti.

A jelenlegi járványos időszakban viszont nagyon sokan használják otthon ezt a lámpát.

A sugárzás valóban hatékonyan pusztítja el a vírusokat, baktériumokat, gombát, azokon a helyeken, amit a közvetlen sugárzás ér. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy ilyen lámpát használ, biztosítani kell, hogy a lámpa használatának idején senki (se ember, se állat) ne tartózkodjon a helyiségben. Meg kell akadályozni, hogy akár véletlenül is bárki (kisgyerek, idős ember, vendég, állat) bemenjen, aki nem tud erről a veszélyről. (szobanövények sem szeretik)

A lámpát úgy kell elhelyezni, hogy a kezelendő felületekből és légtérből a lehető legtöbbet közvetlen sugárzás érjen. Alkalmanként 20-30 perces besugárzási időt javaslok.

A mellékelt kiadványban található néhány hasznos információ a lámpa felszerelésével és használatával kapcsolatban. Leggyakrabban használt típus a GA30 lámpatest, melynek hossza kb. 1m, és 30W lámpa működik benne.

Ez a lámpa webáruházunkban is megvásárolható, ára 30.480 Ft (+ szállítási költség)

Overlay