Tungsram 18W UV-C lámpa használata

T Korondán Úr! Korábbi, műtőben használt Tungsram 18w 435mm hosszú Germicid lámpákból maradt, valószínűleg még új csövek teljesítményét meg le- het állapítani? Ez a típus generál jelentősebb mennyiségű ózont? Kösz. Dr SP

Korondán László
Korondán László
2020-05-01
szakértő

Természetesen UV-C szenzorral felszerelt mérőeszközzel ez pontosa megállapítható. Azonban egy ilye eszköz elég drága, valószínűleg nem érné meg ilyet vásárolni.

A germicid lámpák hasznos élettartama kb. 9.000 óra, ami nagyjából 1 év folyamatos üzemelésnek felel meg. Ha a lámpát pl. éjszakánként használják (8 órát), akkor a 9.000 üzemórát kb. 3 év alatt éri el a lámpa. Ilyen módon nagyjából kikalkulálható, hogy hol tart a lámpa élettartama. 9.000 óra után az eredeti intenzitásának kb. 80%-ra csökken, de még így is nagyon jól használható helyiségek csírátlanítására. Legfeljebb a besugárzás időtartamát kell növelni mondjuk 3 óráról 4-re. Ha alkalmanként 5-6 óránál többet használják, akkor az intenzitás csökkenése nagyjából elhanyagolható.

Ha a lámpa régi, de nem használták még („valószínűleg még új csövek”), akkor újként kell használni. A polcon állástól nem csökken annak teljesítménye.

Ezek a lámpák nem ózontermelő típusok. (Vannak kimondottan ózontermelők is).Ugyanakkor tudni kell, hogy minden lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz, termel minimális ózont (disco lámpa, szolárium lámpa). Ez azonban annyira minimális, hogy gyakorlatilag kimérni sem lehet, csak az emberi orr annyira érzékeny „műszer”, hogy rögtön jelzi.

Ez a mennyiség teljesen veszélytelen, a lámpa használata után nem kell szellőztetni sem.

Overlay