Tészta gyártó üzem - fertőtlenítés

Tisztelt Cím! Friss tészta gyártó üzemben fertőtlenítésre, csíramentesítésre szeretnénk használni a germicid lámpát. A gyártósor nyitott, itt a szállítószalag fertőtlenítésére van felszerelve lámpa, amelyet a műszak elején, a gép elindításakor használnak, amíg nem állnak mellé a dolgozók. A kérdésem, hogy megoldahtó-e, hogy műszak közben a levegőt fertőtlenítsük folyamatosan? Van-e ilyen felszerelhető lámpatest? Ha igen a falra vagy a meglévő armatúrák mellé/közé kellene tenni a plafonra? Köszönöm válaszát!

Korondán László
Korondán László
2019-02-01
szakértő

Köszönöm érdeklődését germicid lámpával kapcsolatban!

Sajnos, a germicid lámpa által kibocsájtott 254nm sugárzás minden formája (közvetlen, közvetett) veszélyes az emberre, ezért tilos azt akkor és ott alkalmazni, ahol emberek vannak!

A gépsor egyes részeit (elvileg) be lehet úgy építeni, eltakarni, hogy azon a részen működés közben (üzemidőben) is működjenek a germicid lámpák, így a főbb, kritikus munkafolyamatok során van mód a megfelelő csírátlanításra.

A terem légterét úgy lehet viszonylag sterilen tartani, hogy egyrészt a központi légbefúvó rendszerbe építenek be UV-egységet, másrészt a terembe szerelnek fel olyan UV lámpás légtisztító készülékeket, melyek a terem levegőjét kezelik.

Az első megoldás azt biztosítja, hogy a frissen beáramló levegő csíramentes legyen, viszont a már bent lévő levegő nem kezeli.

A második megoldás a bent lévő levegőt kezeli, viszont, nyilvánvalóan, nem képes egyszerre az egész légteret tisztítani, mindig csak az éppen a készüléken áthaladó levegőt kezeli.

Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

Overlay