Termel ózont vagy nem az UV-C lámpa?

germicidal lampa kikapcsolása után mennyit kel várni, hogy kinyithassuk az ablakot.UVC sugárzással fertőtlenit közvetet módon 03 ózon gáz felhasználásával.

Korondán László
Korondán László
2022-07-29
szakértő

Ha normál, nem ózontermelő germicid lámpáról van szó, akkor a lámpa lekapcsolása után azonnal be lehet menni a helyiségbe. Ebben az esetben nincs szükség szellőztetésre, mert a levegőben érezhető enyhe ózonszag semmilyen veszélyt nem jelent az emberre. (A nem ózontermelő germicid lámpa is termel minimális mennyiségű ózont, ugyanúgy, mint pl. a szolárium-lámpa, de ennek mennyisége veszélytelen)

Ha különleges, ózontermelő lámpáról van szó, akkor a lámpa lekapcsolása után várni kell 15-20 percet, mielőtt bemegyünk a helyiségbe. Ennyi idő alatt az ózon egy része lebomlik, tehát ekkor már be lehet menni, és kinyitni az ablakokat. Ilyenkor alaposan ki kell szellőztetni a helyiséget.

Ha nem csak „csupasz” germicid lámpáról van szó, hanem valamilyen berendezésről, amiben germicid lámpa (is) működik, akkor kizárólag annak gyártója / forgalmazója által adott használati utasítás szerint kell eljárni!

Előfordul ugyanis, hogy egy ilyen berendezésben a lámpa nem ózontermelő, de van benne külön, elektromos kisüléssel gerjesztett ózontermelés, ami még több ózont is termelhet, mint egy ózontermelő germicid lámpa.

Overlay