Termel-e ózont a légtisztító készülékem?

Tisztelt Korondán László! Szeretném a segítségét kérni! Idén márciusban vásároltam egy légtisztító készüléket( Sencor SHA 8400WH). Egy 30-35 négyzetméteres helyiségben használjuk, tulajdonképpen egész nap. Viszont most értesültem arról, hogy az uv-c lámpa ózont termel és nem szeretnék bajt okozni a kisgyermekemnek és magunknak. Viszont nem találtam információt arról, hogy mennyire lehet ez káros számunkra. Köszönöm a segítségét előre is! 

Korondán László
Korondán László
2020-08-09
szakértő

A germicid lámpák egy csoportja ózontermelő, a többi ózonmentes típus.

Az ózontermelő típusokat (elvileg) kizárólag zárt berendezésekben használják, a veszélyes ózon nem jut ki a környezetbe.

Az Ön által vásárolt készülékben is ózonmentes germicid lámpa működik, használata teljesen veszélytelen.

Ugyanakkor minden olyan lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz – pl. disco lámpa, szolárium lámpa – termel minimális mennyiségű ózont. Ez annyira kis mennyiség, hogy gyakorlatilag ki sem lehet mérni, csak az emberi orr jelzi azonnal a jelenlétét.

Mivel Ön eddig nem is érezte az ózon jellegzetes szagát, (csak most értesült a tényről), ez valószínűleg annyira minimális mennyiség, hogy az csak a készüléken belül volna érezhető. (vagy a szénszűrő elnyeli, ha van benne ilyen)

Tehát nyugodtan használhatja a készüléket, sem kisgyermekének, sem saját magának, vagy másoknak nem jelent semmiféle veszélyt.

Overlay