Tengeri akváriumban UVC lámpa csere

Tisztelt uram. A tengeri akváriumban szeretném kicserélni az UVC lámpát UV szűrőben strerilizálóban. Nem tudom eldönteni, hogy UV hullámhossz 253,7 nm ózonmentes vagy 187 nm ózonnal lámpát válasszam. Melyik a hatékonyabb az akvárium szempontjából. Erre vonatkozó adatot egyik gyártó sem tüntet fel a termék adatai között. Válaszát előre is köszönöm.

Korondán László
Korondán László
2020-09-07
szakértő

A készülék specifikációját kell alapul venni. Ha a szűrőberendezésben gyárilag nem ózontermelő lámpa van, akkor azt kell csereként is beletenni, ha ózontermelő (185nm-es), akkor azt. Ha a készülék nem ózontermelő lámpa használatára készült, akkor az ózonos lámpa nem is tudja megfelelően kifejteni hatását, és semmi értelme a változásnak. Teljesen más a felépítése az ózontermelő lámpát használó készüléknek.

Nagy valószínűséggel az Ön készüléke esetében ózonmentes UV lámpára van szükség. Egyébként a megfelelően épített ózonmentes UV lámpás vízkezelő berendezés is tökéletesen elvégzi feladatát.

Az más kérdés, hogy a készülékbe be nem kerülő részecskék semmilyen kezelést nem kapnak, még ózonos készülék esetében sem (pl. az akvárium falán, köveken, stb. megtelepedett alga)

Overlay