Sérült germicid lámpás készülék

Kedves László! Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy fodrászatban használt UV-C eszköz sterilizáló (típus: http://www.agv-group.com/en/arredamento-salone/hairdressing-furniture/sterilizer/sensor/ fedele pókhálósra repedezett, illetve egy része fekete ragasztóval lefedett volt, akkor jelenthetett-e veszélyt a kisfiamra amennyiben mellette 40-50 cm-re volt bekapcsolt állapotban hajvagás közben? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2020-08-11
szakértő

A germicid lámpa sugárzása emberre veszélyes, szemet, bőrt védeni kell. Ha egy készülékben ilyen lámpa működik, akkor azt működés közben kinyitni nem szabad, illetve ha sérül a burkolata, azt meg kell javítani, vagy kicserélni.

Nem tudom, jól értem-e a pókhálósra repedezett kifejezést: van-e konkrét nyílás a repedések mentén, vagy csak az anyagában látszik a pókhálósság. Ez utóbbi esetben nem jut ki a sugárzás.

Ha a ragasztószalaggal teljesen le van fedve a „sérült” rész, akkor ott szintén nem jut ki a sugárzás.

Ha mégis kijutott volna a sugárzás (és olyan erősséggel, hogy az veszélyes legyen), akkor mindenképpen észrevették volna utólag, hogy begyullad a gyermek szeme. Ha nem tapasztaltak ilyet, akkor nem érte őt (annyi) sugárzás, hogy az veszélyes legyen.

Overlay