Rövid expozíció okozhat-e szemkárosodást?

Tisztelt Uram! A munkahelyemen germicidlámpákat használnak fertőtlenítésre. A napokban hozzányúltak az időzítőhöz, így az egyik helyiségben éjszaka helyett nappal kapcsolt be. Erről akkor nem volt tudomásom, és pont akkor léptem be, amikor működött a lámpa. Amikor ezt észrevettem, elhagytam a helyiséget, de pár percet bent töltöttem, és sajnos pár másodpercre bele is néztem a lámpába. UV-szűrő réteggel ellátott szemüveget viseltem. Az volna a kérdésem, hogy ilyen rövid idejű expozíció okozhat-e hosszú távon károsodást? Az egyik szememen korábban kezdődő makuladegenerációt diagnosztizáltak, ezt ilyen rövid expozíció tovább ronthatja? Előre is köszönöm a válaszát.

Korondán László
Korondán László
2023-02-18
szakértő

Szerencsére Ön szemüveget viselt a helyiségbe lépéskor, ez teljesen kiszűrte az UV-C sugárzást. Mivel a szemüveg (valószínűleg) nem simul teljesen a fejéhez, ezért mellette minimális mennyiségű sugárzás érhette el a szemét. Azonban ez a néhány perc alatt, amíg bent tartózkodott, nem ért el semmilyen veszélyes szintet.

Ha érte volna sugárzás a szemét, néhány órán belül kötőhártya gyulladása lett volna, ami erős szúró, viszkető érzéssel jár. Mivel Önnek ilyen nem volt (legalábbis nem jelzett ilyet), ezért biztos, hogy semmilyen érzékelhető sugárzás nem érte a szemét.

Egyébként több helyen szokták azt a megoldást választani, hogy az időzítő mellett van egy főkapcsoló is a lámpához, éppen olyan esetre, mint ami Önöknél történt. (időzítő elállítódás). Este, zárás előtt ezt felkapcsolják, reggel pedig le, így az időzítőtől függetlenül nappal semmiképp sem kap áramot a lámpa.

Esetleg javasolhatja munkahelyén ezt a megoldást.

 

Overlay