Plafon felé világító armatúra

Tisztelt Korondán László! A rendelőintézetben ahol dolgozom, sok évvel ezelőtt minden germicid lámpát a mennyezet felé fordítva szereltek fel a falra, akkor még nem itt dolgoztam. Egy idő után a lámpák használatát megszüntették. Most a koronavírus miatt felmerült a lámpák reaktiválása, és az a kérdésem hogy ennek az indirekt, plafonról visszaverődő fénynek van -e elegendő hatása? Véleményem szerint éjszakai időpontra programozható direkt fény jobb lenne. Úgy gondolom, hogy az indirekt UV fény nem elég hatásos a mikroorganizmusok ellen, viszont ahhoz meg elég, hogy a dolgozók bőre és kötőhártyája megszenvedje. Tisztelettel: Dr. Dögei László

Korondán László
Korondán László
2020-06-17
szakértő

Köszönöm érdeklődését. Igen, sajnos a lámpák nem jól vannak felszerelve! Sajnálatos „Hungaricum” ez a felszerelési mód, nem találkozni ilyennel máshol a világban.

A germicid lámpák által kibocsátott sugárzás emberre veszélyes, csak akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben. Ha a plafonra irányítják, akkor is éri az ember valamennyi visszavert sugárzás. Mivel minden felület, falfesték, másmilyen mértékben veri vissza az UV-C sugárzást, azt csak konkrét méréssel lehetne megállapítani, hogy pontosan mennyi ez a reflexiós sugárzás, de mindenképpen jelen van. Mivel az UV dózis az intenzitás és a besugárzási idő szorzata, hosszú időn keresztül tartó alacsony intenzitású sugárzás is lehet olyan káros, mint a rövid ideig tartó magas intenzitású (közvetlenül lámpába nézés)

Ez elsősorban a szemre káros, de ha tartósan és gyakran éri a bőrt, az talán még veszélyesebb is lehet. A bőr ugyanis „emlékszik” az UV sugárzásra, az felhalmozódik, és akár észrevétlenül is esetleg bőrrákot okozhat.

Miközben ez a módszer káros az emberre, hatékonysága nagyon csekély! Komoly, pusztító hatása a mikroorganizmusokra csak a lámpa fölött van, tehát csak azokat a „szerencsétlen” vírus és baktérium egyedeket fogja károsítani, amik véletlenül a lámpa fölé keverednek. A felületeken lévő kórokozókra meg egyáltalán nem lesz hatással.

A lámpákat tehát úgy kell felszerelni mennyezetre, oldalfalra, hogy a lehető legtöbb felületet és légteret közvetlen sugárzás érje.

A lámpákat lehet manuálisan is kapcsolni, de éjszaka időzítővel is működtethetők. (Arra azért vigyázni kell, hogy ha pl. áramszünet miatt módosul a kapcsolás időpontja, nehogy olyankor kapcsoljanak be a lámpák, amikor emberek tartózkodnak a helyiségben. Van erre is megoldás.)

A mellékelt kiadványunkban több hasznos információ található a lámpák felszerelésével, használatával kapcsolatban.

Rendelési időben, emberek mellett olyan légtisztító készülékeket lehet használni, melyek zártak, nem jut ki belőlük a veszélyes sugárzás. Egy ventilátor hajtja keresztül a levegőt, és a belül lévő germicid lámpa csírátlanítja azt.

Egy ilyen készülékről is mellékelem a használati leírást.

Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

 

Overlay