Penész spórák, allergének, baktériumok, vírusok?

Kedves Korondán László! Azt szeretném kérdezni a germicid lámpás levegő fertőtlenítő kapcsán, hogy az esetleges penész spórákat és egyéb allergéneket is el tudja pusztítani (a baktériumokat, vírusokat, különösen a Covid-19-t és gombákat olvastam a korábbi hozzászólásokban)? Gyerek szobába szeretném tenni, ahol alszanak is, őszintén kicsit tartok tőle, bár lentebb olvastam, hogy biztonságosan használható. Viszont allergiás tünetek miatt szeretném használni a gyerekeknél. Illetve további kérdésem, hogy ha másik helyiségbe visszük át (pl amikor a mostani vírusos időkben átjönnek a nagyszülők), mennyi időre van szükség, hogy kellőképpen biztonságosan megtisztítsa a helyiséget (ami a készülék kapacitásának megfelelő méretű)? Köszönöm szépen előre is a választ! 

Korondán László
Korondán László
2020-11-20
szakértő

A germicid lámpás légtisztító készülékek alapvetően a mikroorganizmusok (vírus, baktérium, gomba, illetve ezek spórái) semlegesítésére lettek tervezve. Különféle készülékekben különféle teljesítményű lámpák működnek, tehát eszerint csírátlanító hatékonyságuk sem egyforma. Az egészségügyi intézmények (kórház, rendelő) részére készült légtisztítók nyilvánvalóan nagyobb UV teljesítménnyel rendelkeznek, mint a lakásokba, irodákba szánt típusok.

Minden vírus, baktérium, gomba törzs más-más UV dózist igényel, vannak nagyságrendi különbségek is. Jó hír az, hogy a COVID-19 vírus a kimondottan alacsony dózisigényű csoportba tartozik, tehát viszonylag egyszerű hatástalanítani az UV fénnyel.

Ön számára rossz hír, hogy a gombák (penész) nagyságrendekkel nagyobb dózist igényelnek, tehát a normál légtisztító készülékek csak csekély mértékben fogják csökkenteni ezek számát. (A spórák esetében még ennél is nagyobb dózisra van szükség) Ráadásul a penész alapvetően felületeken tenyészik, és a légtisztító készülék csak a levegőt tudja kezelni. (felületeket szabadon sugárzó germicid lámpával lehet kezelni) Megfelelő teljesítményű légtisztítóval azért elég jól le lehet csökkenteni a levegőben szálló spórákat, és az már jó eredmény.

Egyéb allergénekre az UV lámpa nincs hatással. (poratkára egyáltalán nem!)

Azok a készülékek, melyek HEPA szűrőt is tartalmaznak, kiszűrik a finom port és a pollent is.

A légtisztító készülékeknek van egy kapacitás adata is (pl. 30nm) ami azt jelenti, hogy 1 óra alatt ekkora szoba levegőjét tudják átforgatni. (Ez csak a ventilátor kapacitás, nem tévesztendő össze a fent részletezett UV kapacitással)

Tehát ha átvisszük egyik helyiségből a másikba, várhatóan 1 óra alatt fogja átforgatni annak teljes légtömegét, feltéve, hogy a helyiség mérete nagyjából megegyezik a kapacsitás értékkel.

Biztonsági kérdés:

Az általunk gyártott és/vagy forgalmazott légtisztító készülékek úgy vannak megépítve, hogy ne jusson ki belőlük az emberre káros UV-C sugárzás a környezetbe.

Konkrétan az XJ-2100 készüléket már kb. 10 éve forgalmazzuk bármiféle, az Ön által jelzett probléma nélkül.

Ez a készülék nagy népszerűségnek örvend az óvodák, bölcsődék körében, ahol kisgyermekek mellett alkalmazzák azt, anélkül, hogy veszélynek tennék ki őket.

Több visszajelzést kaptunk szülőktől, nagyszülőktől, hogy a készülék használata mellett a gyerekek jobban alusznak éjszaka.

 

 

Amennyiben további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

Overlay