Penész kezelése családi házban

Tisztelt Uram! Az alábbi okok miatt és paramérterekkel keresek olyan készüléket, mely a penész(gomba) megszüntetésére alkalmas. Új építésű családi (könnnyűszerkezetes) házban - 54 m2 - megjelent a penész. Bőrcipőkön (szekrényben), nyílászáró sarkainál és kettő alsó sarokban. Tisztában vagyok vele, hogy az ok hőhíd lehet, de ezzel együtt szeretném a penész újabb megjelenésénének lehetőségét csökkenteni és az esetleg már bentt lévő, de nem láthatót megszüntetni. MInden bútor mögé még nem néztünk be. Szeretném, ha javasolna olyan - lehetőleg zárt rendszerű vagy programozhtaó - hordozható készüléket, mely levegőkeringetéssel működik.

Korondán László
Korondán László
2024-01-31
szakértő

Sajnos ez a probléma manapság nagyon sok családi háznál felmerül. Oka elsősorban az, hogy a „tökéletesen” záró nyílászárók miatt sokkal kisebb a lakások szellőzése, mint korábban. Másodsorban a fűtött lakásokban a „hideg” falakon lecsapódó pára adja a táptalajt a penész kialakulásának.

Talán segít a helyzeten a több szellőztetés, illetve a nagyobb bútorok (szekrények) mögé helyezett, és rendszeresen működtetett kis ventilátorok használata.

A germicid lámpa elpusztítja a levegőben szálló, illetve a közvetlenül besugárzott felületeken lévő penészgombát és spórát. Ennek rendszeres használatával csökkenthető a penész terjedése.

Ugyanakkor a probléma okát nem szünteti meg, anyagba (falba, fába) nem hatol be, tehát ha ezekben belül megtelepedik a gomba, az rendszeresen meg fog jelenni a felületeken is.

Az UV-C sugárzás emberre veszélyes, csak akkor szabad használni, amikor senki nem tartózkodik a helyiségben.

A sugárzás egyébként hatással van az anyagokra is, elsősorban a műanyagokra, némileg öregíti azokat. Minden fajta műanyag másképp reagál a sugárzásra, de a színek fakulása (fehér sárgulása), és az anyag rideggé válása mindegyiknél várható hosszú távon. Ezt figyelembe kell venni, ha rendszeresen használja a lámpát lakásban.

Léteznek zárt légtisztító készülékek, melyekben csak belül, zárt helyen működik a germicid lámpa. Ugyanakkor ezek nem alkalmasak a penész megszüntetésére. A felületeket egyáltalán nem érinti ezek működése, a levegőben lévő gombákat, spórákat pedig csak abban a légtömegben pusztítja, ami konkrétan áthalad a készüléken.

 

Overlay