Pedikűr eszközök sterilizálása

Kedves szakértő! Pedikűr eszközeim sterilizálásához vásároltam egy Ronney UV sterilizáló készüléket, 8 wattos, UV-C fény segítségével hatástalanítja az eszközökön lévő baktériumokat, vírusokat. A forgalmazó 5-10 perc használatot javasol, másik forgalmazó oldalán 30-45 percet javasolnak. Melyik lehet az igazság? Másik problémám vele kb. 3 hónap használat után cserélni kell a csövet benne. Ez normális napi 30 perc használat esetén? Köszönöm válaszát!

Korondán László
Korondán László
2021-05-30
szakértő

A kezelési időtartam függ a lámpa típusától, a lámpa-tárgy távolságtól, valamint attól, hogy konkrétan mit szeretnénk elpusztítani. (Minden vírus-baktérium-gomba törzs dózisigénye más és más)

A lámpa típusa adott, egy 8W (287mm hosszú) lámpáról van szó.

A távolságot max. 200 mm-re saccolom.

Ezzel a lámpával ilyen távolságból már 10 perc alatt is igen nagy dózis érhető el, a legtöbb vírus és baktérium esetében ezzel már bőven 99,99% feletti a pusztítási arány.

Ugyanakkor gombák és spórák esetében ez még csak 90%-hoz elég. Ezek esetében szükség lehet a 30 (esetleg 45) perces kezelésre.

Azt még hozzáteszem, hogy az UV sugárzás csak a látható felületeken hat, tehát amit a közvetlen sugárzás ér. Emiatt esetleg szükség lehet a tárgyak forgatására.

A lámpa élettartamát erősen befolyásolja a ki-bekapcsolások száma. Alapból egy (jó minőségű) germicid lámpa hasznos élettartama 9.000 óra, ami nagyjából egy év folyamatos működést feltételez. Gyakori(napi 3-nál több) ki-bekapcsolás csökkenti a lámpa élettartamát.

Persze a minőséget is figyelembe kell venni. Az olcsó kínai lámpák ára nem véletlenül alacsony. Ezek általában nem bírják 3-4 hónapnál tovább még akkor sem, ha nem gyakran kapcsolgatják őket.

Overlay