Ózontermelő-e a lámpa vagy sem?

Tisztelt Korondán László! Otthoni felhasználásra vásároltam UV2CLEAN UNI38 UV-C germicid lámpát, mely a forgalmazó leírása szerint olyan tartományban működik, hogy nem termel ózont; mégis elég szúrós, erős szag van a helyiségben a használata után. Szeretném megtudni, hogy ez normális-e és valóban nem szükséges a szellőztetés (sajnos pont olyan területről van szó, ahol nehéz átmozgatni a levegőt)? Nem káros az egészségre? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2022-07-06
szakértő

Nem ismerem a készüléket, csak neten tudok ránézni a fotójára, így semmi érdemlegeset nem tudok mondani róla. Bármilyen komoly információt a termék gyárója, vagy forgalmazója mondhat ezzel kapcsolatban.

Ugyanakkor ránézésre úgy tűnik, valóban ózonmentes lámpa van benne, és ha a forgalmazó is ezt állítja, akkor az valószínűleg így is van.

A lámpától függetlenül egyébként egyes készülékekben van külön, elektromos kisülés által gerjesztett ózontermelés. Úgy gondolom, hogy ennél a készüléknél nincs ilyenről szó, de ismétlem: csak a gyártó/forgalmazó tud erről valós információt adni.

Azt tudni kell, hogy minden fényforrás, ami UV tartományban (is) sugároz, termel minimális mennyiségű ózont (disco lámpa, szolárium lámpa, ózonmentes germicid lámpa). Ez azonban annyira minimális, hogy mérni sem lehet, csak az emberi orr érzékeny rá, és azonnal jelzi. Az ilyen mértékű ózontermelés nem jelent veszélyt az emberre.

 

Overlay