Ózonos vagy nem?

Tisztelt Uram! A lámpa, amit vátótársam használ, a következő adatokkal rendelkezik:Teljesítmény: 40W – Fénycső típusa: 2db T8 20w G13 589mm fénycső (185 nm) – Fertőtleníthető térfogat: 80-100 légköbméter – Fertőtleníthető helyiség terület: 40-50 négyzetméter – Ajánlott működési idő: min. 15-60 perc – Feszültség: 220-240V AC Reggelente nagyon szúrós szag fogad a rendelőben. Másik rendelőben is dolgozom, ott is van másfajta germicid lámpa, de sose érzem a szagát. Esetleg az egyik ózonos, a másik pedig nem? 

Korondán László
Korondán László
2020-07-16
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Léteznek ózontermelő és ózonmentes germicid lámpák. Az ózontermelő típusok viszonylag nagy mennyiségű ózont termelnek, az a szint már veszélyes az ember számára. Ilyet csak zárt rendszerű berendezésekben szoktak használni.

Az ún. ózonmentes típusok is termelnek valamennyi ózont a levegő oxigénjéből, ugyanúgy, mint minden UV tartományban (is) sugárzó lámpa, mint. pl. a szolárium lámpa, disco lámpa. Ez azonban annyira minimális mennyiség, hogy műszerrel nem is lehet igazán kimérni, csak az ember orra nagyon érzékeny.

A fali germicid lámpákban használt égők általában ózonmentes típusok, tehát ha termelnek ózont, az csak minimális mennyiség, veszélytelen. (T8 lámpa G13 fejjel mindenképpen ózonmentes)

Annak, hogy egyik több, másik kevesebb ózont termel csak az lehet az oka, hogy az egyik hatékonyabb, másik kevésbé az UV sugárzás szempontjából.

9.000 működési óra (kb. egy év folyamatos üzemelés) után a germicid lámpa intenzitása csökken, például ez is oka lehet a jelenségnek.

Attól is függ a lámpa minősége, hogy melyik gyártó gyártja: elvileg a lámpák egyformák, de azért vannak minőségi különbségek.

Overlay