Ózonos, ózonmentes, behatási idő stb. - Sok-sok infó a gemicid lámpáról

Tisztelt László! Van néhány kérdésem. Előre is köszönöm szakértői válaszát! 1. Milyen messzire hatol el az uvc fény az uvc izzókból? Tehát mi az a távolság, aminél még biztosan megvan a fertőtlenítő hatása? 2. Milyen anyagokkal lép reakcióba az ózon? Mivel nem látom át teljesen a folyamatot, ezért kérdezek: ha pl. gyógyszertári, 70%-os alkohol a közelében van, azzal mit csinál? Nem fog felrobbanni? 3. Mi történik akkor, ha valóban hatásos UVC készüléket (és nem kifejezetten ózonosat) vegyszerrel átitatott bútorra irányítok? 4. Az ózonos és „ózonmentes” lámpák között csupán az a különbség, hogy az ózontermelés mennyisége különböző? Tehát az „ózonmentes” UVC lámpa is ugyanazon tulajdonsága miatt fertőtlenít, mint az ózonos, tehát az ózon miatt? 5. Az ételek hasznosanyag-tartalmát (pl. méznél) károsítja-e? Akár üvegen, akár nem üvegen keresztül. 6. Ha „ózonmentes” készüléket alkalmazok egy zárt szobába, akkor a kulcslyukon és kisebb réseken, ha átmegy ami képződik (ózon?), az káros lehet élőlények számára abban a helyiségben? Köszönettel: Áron

Korondán László
Korondán László
2021-01-27
szakértő

Az UV-C lámpa hatékonyságát annak intenzitásával mérjük, ha ezt az értéket megszorozzuk a besugárzási idővel (másodperc), akkor kapuk meg a dózis-értéket. A kórokozók pusztításának mértéke a közvetített dózistól fógg. Az intenzitás a lámpa típusától függ, a katalógusban megadott érték 1m távolságról értendő. A távolsággal fordított arányban, négyzetesen változik ez az érték. Egy általánosan használt 30W-os lámpa esetében úgy szoktunk kalkulálni, hogy kb. 5 méterig lehet elég hatékony, természetesen ez a behatási időtől függ.

A germicid lámpáknak két fő csoportja van, egyik az ózontermelő típus (ezt ritkán, általában csak ehhez megfelelő berendezésben használjuk) másik az „ózonmentes” típus.

Az ózonmentes lámpáról a következőt kell tudni: Minden olyan lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz – disco lámpa, szolárium lámpa – termel minimális mennyiségű ózont a levegő oxigénjéből. Ez azonban annyira minimális, hogy gyakorlatilag kimérni sem lehet műszerrel, csak az emberi orr annyira érzékeny, hogy jelzi annak jelenlétét. Ez azonban abszolút veszélytelen, emiatt még külön szellőztetni sem kell.

Ugyanez a helyzet az ózonmentes germicid lámpával is. Használat közben tilos a helyiségben tartózkodni, annak lekapcsolása után viszont azonnal be lehet menni a helyiségbe, és szellőztetni sem kell.

Ha tehát ebből a minimális ózonból valamennyi átjutna a szomszédos helyiségbe a kulcslyukon, ajtórésen keresztül (nem jut át), azt még érezni sem lehet. Ez a veszély még komoly ózontermelő lámpa vagy ózongenerátor esetében sem állna fenn.

Nagyobb ózonmennyiség esetében fennáll annak a lehetősége, hogy az reakcióba lép különféle anyagokkal, de erről nincs pontos információt. Az ózonmentes germicid lámpa esetében nincs ilyen veszély.

Azt nem tudom, hogy az UV-C sugárzás (254nm) milyen hatással van bizonyos vegyszerekkel átitatott tárgyakra. Önmagában a sugárzás műanyagra és szépen kidolgozott fa felületekre (bútorok) öregítő hatással van, olyan, mintha nyári tűző napra tennénk ki azokat. A fehér kicsit besárgul, a színes kicsit kifakul, a szépen kezelt fa felület mattá válik, stb. Hogy ezen egy bizonyos vegyszer mit módosít, azt nem tudom, szerintem nem lehet jelentős a plusz hatás.

A germicid lámpa csírátlanító hatása nem az ózontól van (itt az ózonmentes típusról beszélek), hanem a kibocsátott 254nm-es sugárzástól, tehát annak fényétől. Ezek a sugarak roncsolják a mikroorganizmusok DNS-ét, ezáltal szaporodásra képtelenné válnak.

Az ózon ezzel szemben egészen más hatásmechanizmussal működik, mindent megpróbál oxidálni, amivel kapcsolatba lép. Veszélyessége viszont jóval nagyobb az emberre, mint az UV-C fénynek.

Élelmiszerekre nincs káros hatással az UV-C fény. Üvegen pedig nem jut keresztül a sugárzás, tehát ezen belül semmi sincs veszélyben (pl. akváriumban a halak sem)

Remélem, sikerült minden feltett kérdést megválaszolnom, ha kimaradt valami, vagy újabb kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

Overlay