Ózonos a germicid lámpám vagy sem?

Tisztelt Korondán László Úr! Azzal a tiszteletteljes kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a tulajdonomban lévő Tungsram 30W germicid F VOH jelzésű, régen a kórházakban alkalmazott, de új állapotú, és működő germicid cső hullámhossz adatairól érdeklődjek Önnél. Ózonos v. ózont nem termelő? Neten nem találtam! Köszönettel várom válaszát, amint ideje engedi. 

Korondán László
2021-03-12
szakértő

Bár annak idején én voltam a Tungsramban a lineáris fénycső termék-manager, már fogalmam sincsen, hogy mit jelent ez a kódsor.

Ugyanakkor tudom, hogy a Tungsram kizárólag lágyüvegből készített germicid lámpát, és a lágyüveges germicid csövek nem ózontermelő típusok. (valószínűleg a mellékelt kép hasonlít az Ön lámpájára)

A kvarcüvegből készült  germicid lámpáknak van két csoportja, egyik ózonmentes, a másik ózontermelő. Jelen esetben nem ezekről van szó.

Azt viszont tudni kell, hogy minden olyan fényforrás, amelyik UV tartományban (is) sugároz – disco lámpa, szolárium lámpa, germicid lámpa – minimális mennyiségű ózont azért termel a levegő oxigénjéből. Ez azonban olyan kis mennyiség, hogy műszerrel gyakorlatilag kimérni sem lehet. Ugyanakkor az emberi orr nagyon érzékeny, és ezért az ilyen lámpák működtetésekor lehet érezni ezt a jellegzetes szagot. Ez azonban teljesen veszélytelen, használata után szellőztetni sem kell.

 

Nagyon köszönöm a gyors és szakszerű válaszát. Így nyugodtabban, de azért elővigyázatosan használom a most újra használatba vett UV csövet. Nekem is úgy rémlik, hogy a Győri kórházban a kórtermi ajtók felett folyamatosan működtek ezek a lámpatestek indirekt világítással.

A germicid lámpa sugárzása emberre veszélyes, kizárólag akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben! Nem csak a közvetlen, hanem a visszavert sugárzás is veszélyes!

Sajnos Magyarországon kialakult régebben egy teljesen rossz szokás, hogy a lámpát a plafonra irányítva akkor is használják, amikor emberek tartózkodnak a szobában. (sehol máshol a világon nem követik ezt a módszert)

Ez teljesen rossz módszer, amellett, hogy minimális a hatékonysága, hosszabb távon ugyanúgy veszélyes az emberre, mint a közvetlen sugárzás.

Az UV dózist úgy számoljuk ki, hogy a lámpa intenzitás értékét megszorozzuk a behatási idővel (másodpercekben). Tehát a jóval kisebb intenzitású (közvetett) sugárzás hosszabb idő alatt ugyanazt a dózist produkálhatja, mint a nagy intenzitás (közvetlen sugárzás).

A lámpát úgy kell felszerelni, hogy a lehető legtöbb légteret és felületet közvetlen sugárzás érje, és csak akkor szabad bekapcsolni, amikor senki sincs a helyiségben!