Ózonos a germicid lámpám vagy sem?

Tisztelt Korondán László Úr! Azzal a tiszteletteljes kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a tulajdonomban lévő Tungsram 30W germicid F VOH jelzésű, régen a kórházakban alkalmazott, de új állapotú, és működő germicid cső hullámhossz adatairól érdeklődjek Önnél. Ózonos v. ózont nem termelő? Neten nem találtam! Köszönettel várom válaszát, amint ideje engedi. 

Korondán László
Korondán László
2021-03-12
szakértő

Bár annak idején én voltam a Tungsramban a lineáris fénycső termék-manager, már fogalmam sincsen, hogy mit jelent ez a kódsor.

Ugyanakkor tudom, hogy a Tungsram kizárólag lágyüvegből készített germicid lámpát, és a lágyüveges germicid csövek nem ózontermelő típusok. (valószínűleg a mellékelt kép hasonlít az Ön lámpájára)

A kvarcüvegből készült  germicid lámpáknak van két csoportja, egyik ózonmentes, a másik ózontermelő. Jelen esetben nem ezekről van szó.

Azt viszont tudni kell, hogy minden olyan fényforrás, amelyik UV tartományban (is) sugároz – disco lámpa, szolárium lámpa, germicid lámpa – minimális mennyiségű ózont azért termel a levegő oxigénjéből. Ez azonban olyan kis mennyiség, hogy műszerrel gyakorlatilag kimérni sem lehet. Ugyanakkor az emberi orr nagyon érzékeny, és ezért az ilyen lámpák működtetésekor lehet érezni ezt a jellegzetes szagot. Ez azonban teljesen veszélytelen, használata után szellőztetni sem kell.

 

Nagyon köszönöm a gyors és szakszerű válaszát. Így nyugodtabban, de azért elővigyázatosan használom a most újra használatba vett UV csövet. Nekem is úgy rémlik, hogy a Győri kórházban a kórtermi ajtók felett folyamatosan működtek ezek a lámpatestek indirekt világítással.

A germicid lámpa sugárzása emberre veszélyes, kizárólag akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben! Nem csak a közvetlen, hanem a visszavert sugárzás is veszélyes!

Sajnos Magyarországon kialakult régebben egy teljesen rossz szokás, hogy a lámpát a plafonra irányítva akkor is használják, amikor emberek tartózkodnak a szobában. (sehol máshol a világon nem követik ezt a módszert)

Ez teljesen rossz módszer, amellett, hogy minimális a hatékonysága, hosszabb távon ugyanúgy veszélyes az emberre, mint a közvetlen sugárzás.

Az UV dózist úgy számoljuk ki, hogy a lámpa intenzitás értékét megszorozzuk a behatási idővel (másodpercekben). Tehát a jóval kisebb intenzitású (közvetett) sugárzás hosszabb idő alatt ugyanazt a dózist produkálhatja, mint a nagy intenzitás (közvetlen sugárzás).

A lámpát úgy kell felszerelni, hogy a lehető legtöbb légteret és felületet közvetlen sugárzás érje, és csak akkor szabad bekapcsolni, amikor senki sincs a helyiségben!

Overlay