Osztályterem fertőtlenítése UV-C lámpával

Kedves Uram, Átlagos általanos iskolai osztályterembe (budapesti lakotelepen van az iskola, sztem panel, a 80-as években épült), szeretnénk germicid lámpát vásárolni. Sajnos a terem pontos méreteit, még nem tudom. A szülők tájékoztatatása miatt kérdezném, arról, hogy milyen tipust javasol, illetve milyen költségekkel kell majd számolnunk a működtetés soran. (szereles, karbantartás, tartozekcsere stb.) Nyilvan az anyagi lehetőségek nem minden családban azonosak , igy egy költséghatékony modellben gondolkodunk. Köszönjük válaszát.

Korondán László
Korondán László
2021-04-11
szakértő

Az UV-C/germicid lámpa 254nm-es sugárzása hatékonyan pusztítja el a mikroorganizmusokat (vírus, baktérium, gomba), ezért kiválóan használható többek között a COVID-19 elleni küzdelemben is.

Az UV-C lámpát falra szerelve vagy mobil módon lehet használni, pl. egy gurulós állványon, amit azután helyiségről helyiségre mozgathatunk.

Ugyanakkor a sugárzás emberre veszélyes, bőrre és különösen a szemre, ezért kizárólag olyankor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben! (és a szobanövények sem szeretik)

Tehát ha ilyen, közvetlen sugárzású lámpát szeretnének használni, azt pl. éjszakánként, illetve az órák közötti szünetekben lehet csak működtetni. Ebben az esetben is meg kell oldani, hogy a lámpák működése közben még véletlenül se mehessen be senki a helyiségbe! Ez a működtető személy, intézmény felelőssége, amit nagyon komolyan kell venni!

Vannak olyan légtisztító készülékek, melyek zárt rendszerűek, tehát nem jut ki belőlük az emberre káros sugárzás, így emberek mellett használhatók folyamatosan. A készülékben lévő ventilátor keresztülhajtja a levegőt annak belsején, és az ott működő germicid lámpa elvégzi annak csírátlanítását.

Többféle típus létezik, az általunk gyártott, illetve forgalmazott típusok megtalálhatók honlapunk webshop részében. Iskolában valószínűleg a falra szerelhető típusok jönnek inkább szóba, azt nem tudják a gyerekek véletlenül lelökni egy asztalról, polcról, szekrényről.  (UV4AIR ACTIVE50, AIR 160,

A falra szerelhető, szabadon sugárzó lámpák esetében csak az égőt kell cserélni, használattól függően 2-3 évente.

Légtisztító készülék esetén szintén a lámpát kell cserélni 1-2 évente, illetve az olyan típusokban, melyekben szűrőbetét is van (a fizikai szennyezések kiszűrésére: por, pollen, stb.) a szűrőbetét cseréjével is kell számolni, használattól függően 6-12-24 havonta.

Kérem, hogy tájékozódjanak web-áruházunkban ezekről a készülékekről, és ha további kérdések merülnek fel, örömmel állok rendelkezésre.

Overlay