Orvosi rendelő levegő fertőtlenítése

Tisztelt Uram! Egy hét rendelőből,váróból,járulékos helyiségekből álló fogászati klinika levegőjének csíramentesítésére(ill.a csíraszám nagymértékű csökkentésére) milyen megoldásokat tudna ajánlani. Központi klíma is van beépítve. Köszönöm gyors válaszát előre ís. Dr Paczolay Béla vezető főorvos

Korondán László
Korondán László
2020-01-28
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Orvosi rendelőkben többféle lehetőség is van a csírátlanításra.

1/ Közvetlen besugárzás fali lámpatestekkel

A falra szerelt (vagy mobil formában használt) lámpatestekben működő germicid lámpa a leghatékonyabb módszer arra, hogy mind a légteret, mind a felületeket csírátlanítsuk.
Hátránya, hogy csak akkor szabad használni, amikor senki sincs a helyiségben, elsősorban éjszaka, vagy rendelési időn kívül nap közben.
Mellékelem kiadványunkat ezekről a lámpatestekről, melyben több hasznos információ található azok felszerelésével és használatával kapcsolatban.

2/ Zárt légtisztító készülékek

A germicid lámpával felszerel légtisztító készülékek egy ventilátorral hajtják keresztül a levegőt, és belül egy germicid lámpa végzi a csírátlanítást. Mivel ezek zárt készülékek, nem jut ki belőlük az emberre veszélyes sugárzás, így rendelési időben, emberek mellett is működtethetőek.
Előnyük tehát, hogy pont abban is időben kezelik folyamatosan a helyiség levegőjét, amikor az emberek bent tartózkodnak, és emiatt megnő a levegőben lévő kórokozók száma.
Hátrányuk, hogy a felületeket nem tudják kezelni, és a levegőből is mindig csak azt a részt csírátlanítják, ami éppen a készülékben van.
Ezekről a készülékekről is mellékelek egy kiadványt.

3/ UV4AIR, légcsatornába építhető UV egység.

Kiépített légcsatornába is lehet UV egységet beépíteni, ez biztosítja, hogy a légkezelő berendezés működése alatt (gyakorlatilag 24 órában) folyamatosan csíramentes levegő kerüljön a helyiségekbe.
Elsősorban akkor van jelentősége, amikor a légkezelő berendezés nem 100%-ban friss, kinti levegőt áramoltat a helyiségekbe, hanem bizonyos százalékban hozzákeveri a már bent lévő levegőt is.
Ha 100%-ban friss levegőt fúj be a rendszer, akkor is hasznos lehet az UV egység olyan kórokozóval szemben, mint a legionella, ami konkrétan a légkezelő, légkondicionáló berendezésekben „termelődik folyamatosan újra” (ez természetesen nem szakszerű kifejezés, de jól jellemzi a helyzetet.
Ilyen berendezéseket egyedileg tervezünk, építünk és installálunk, a konkrét adottságok és igények alapján. Mellékelem kiadványunkat ezekkel kapcsolatban.

Overlay