Mikor szükséges a lámpacsere?

GHO843T5VH/4 germicid lámpát használunk a technológiai vizünk csíramentesítésére. Felmerült kérdésként, hogy elégséges-e a lámpáinkat a kiégéskor cserélni. Tehát teljes élettartamára biztosítja-e a jól méretezett lámpánk az elegendő UV fényt.

Korondán László
Korondán László
2019-02-21
szakértő

Köszönöm érdeklődését!

A germicid lámpák hasznos élettartama 9.000 óra, ami nagyjából 1 év folyamatos üzemelést feltételez. Ennek az élettartamnak a végére a lámpa UV-C intenzitása kb. 85% alá csökken, bár elektronikusan még akár évekig működőképes, a szép lila fénye sem változik, hiszen a látható fény a teljes fénykibocsátásnak csak kb. 1-2%-a

Minden készülékben pontosan megtervezik azt a dózisértéket, amit a kezelendő anyagnak (folyadék, levegő, stb.) átad az alatt az idő alatt, amíg kapcsolatban állnak. (jelen esetben a technológiai víznek, amíg áthalad a készüléken)

A készülék tervezésekor, a dózis kalkulálása a lámpa intenzitás-értékén alapul, mely jelen esetben 260 µW/cm2 (1m távolságból). Ha ez az érték nagyon lecsökken, a készüléken áthaladó technológiai víz már nem kapja meg a kalkulált, szükséges dózist, tehát a csírátlanítás szintje nem azonos az új lámpával elért szinttel.

Emiatt javasolt, hogy évente cseréljék a lámpát a készülékben.

Bár Ön nem említi a védőcsövet, az is fontos része a rendszernek. A lámpát egy kvarc védőcső védi a víztől, ezen keresztül jut az UV-C fény a vízbe. Egy idő után a vízből lerakódások keletkezhetnek a kvarccső falán (pl. vízkő), melyet el kell távolítani. Szélsőséges esetben ez a lerakódás olyan erős lehet, hogy a fénynek csak töredéke jut át rajta, így az eredeti UV dózis nem érhető el. Kisebb lerakódás savas mosással (pl. citromsav) elérhető, vastag réteg kialakulása esetén ki kell cserélni magát a kvarc védőcsövet is. (általában a lámpacsere alkalmával szokták tisztítani, cserélni a védőcsövet)

Overlay