Mástól vásárolt UV-C berendezés - Ózonos vagy nem

Kedves László! Fogorvosi rendelőmbe 253,7 nm hullámhosszúságú UVC sugárzást kibocsájtó lámpát szereltettem. Az önnek feltett kérdésekre adott válaszaiból úgy értelmeztem, hogy ezen a hullámhosszon működő lámpák nem termelnek ózont. A lámpa használati útmutatójában az áll, hogy használata után a helységben szellőztetni kell. Használat után furcsa szag is van a helységben. A szellőztetést be is tartom. Végül is mitől van a szag? Aggódnom kéne esetleg a szag okának egészségkárosító hatása miatt? Válaszát előre is köszönöm.

Korondán László
Korondán László
2020-05-31
szakértő

A germicid lámpák között vannak ózonmentes és ózontermelő típusok. Az ózontermelő típusokat általában csak olyan berendezésekben szokták használni, ami zárt rendszerű, és abból már nem jut ki ózon.

A falra szerelhető germicid lámpákba általában ózonmentes lámpát szoktak szerelni, hiszen ózontermelő lámpát nyitott lámpatestben használni nagyon veszélyes volna.

Elvileg persze nem kizárt, hogy valamelyik gyártó/forgalmazó ózontermelő típussal szállítsa a falilámpát, de ilyet ritkán látni.

Nem tudom, Ön melyik cégtől és milyen típus vásárolt, így nem tudom biztosan azt mondani, hogy a lámpa nem ózontermelő. Ha az van leírva a használati utasításban, hogy szellőztetni kell, akkor annak nyilván megvan az oka.

Kérem, forduljon a termék gyártójához/forgalmazójához.

Egyébként azt tudni kell, hogy minden lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz, termel minimális mennyiségben ózont a levegő oxigénjéből. Ez azonban valóban minimális mennyiség, műszerrel kimérni sem lehet, csak az érzékeny emberi orr jelzi. Ilyen lámpa pl. az ózonmentes germicid lámpa, disco-lámpa, szolárium lámpa is. Ezek használata esetében nincs szükség szellőztetésre.

Overlay