Légtisztító 50 m2-re

Az 50 m2 felületre alkalmas légtisztító után érdeklődöm. A készülék kevés ózont termelő germicid lámpával felszerelve mennyibe kerül? E készüléknél a ventilátor szállító kapacitása mi módon csökkenthető, azaz a beszívott levegő UV-C fényben tartózkodási ideje mi módon növelhető? A készülék tetején kiáramló levegő mennyi ózont tartalmaz (ppm v. mgram/m3) ?

Korondán László
Korondán László
2020-08-31
szakértő

Az Air160 légtisztító készülék (holland gyártmány) falra szerelhető, 50nm helyiségre van méretezve. A berendezés ózonmentes germicid lámpával van szerelve, tehát elvileg ózonmentes. Ugyanakkor minden olyan lámpa, ami UV tartományban (is) sugároz, termel minimális mennyiségű ózont a levegő oxigénjéből. (szolárium lámpa, disco lámpa is) Ez azonban annyira kis mennyiség, hogy gyakorlatilag kimérni sem lehet, csak az emberi orr érzékeli.

Ez a készülék beállítható magas, vagy alacsony fokozatra, ami tulajdonképpen a ventilátor sebességét állítja be. Tehát ha alacsony fokozatra állítjuk, akkor lassabban halad át a levegő a készüléken, a részecskék tartózkodási ideje megnő. Mivel a lámpa teljesítménye nem változik, a készülék hatásfoka így magasabb lesz, mint a magas fokozaton.

Honlapunkon látható egy másik, hasonló készülék is, a UV4AIR Active50, mely saját gyártású. Ezen a készüléken viszont nem lehet állítani a ventilátor fokozatát, csak egy ki-bekapcsoló gomb van rajta.

Overlay