Légmentesen zárható edényben germicid lámpa?

Mennyire alkalmazható egy légmentesen zárható edényben a germicid lámpa? Az albérletem jelentősen párásodik és hobbi fotósként féltem az objektívjeim gombásodását. Arra gondoltam, hogy egy légmentesen zárható dobozba tárolnám az objektíveket, amelyeket néha UV fénnyel fertőtlenítenék. A kérdésem az lenne, hogy az UV fény képződése mellett keletkezik ózon is az eszközből és ha igen, akkor a légmentes tárolás felnyitáskor veszélyes lehet az emberre? Segítségét előre is köszönöm!

Korondán László
Korondán László
2020-07-09
szakértő

Vannak ózontermelő és ózonmentes germicid lámpák. Az általánosan használt germicid lámpák ózonmentesek (ezt esetleg vásárláskor  tisztázni kell az eladóval)

Ugyanakkor minden olyan fényforrás, ami UV tartományban (is) sugároz, termel minimális mennyiségű ózont a levegő oxigénjéből (disco lámpa, szolárium lámpa is ilyen) Ez azonban olyan minimális mennyiségű, hogy kimérni sem lehet, csak az emberi orr érzi. Ez a kevés is szinte rögtön lebomlik, hiszen az ózongáz nagyon instabil, hamar leadja a harmadik oxigén atomot.

Ha jól értem,  lezárt dobozban szeretné használni a lámpát. Ebben az esetben még minimálisabb oxigén áll rendelkezésre, hogy ózon legyen belőle. Tehát semmiféle ózonveszélytől nem kell tartani.

Azt azért érdemes kipróbálni, hogy maga az UV-C sugárzás milyen hatással van az objektívekre!

Ez a sugárzás ugyanis elsősorban a műanyagokat öregíti, és a színeket fakítja. Olyan, mintha erős tűző nyári napon tartanánk a tárgyakat.

Overlay