LED-es UV-C berendezés, telefon, kulcsok, billentyűzet fertőtlenítésére

Tisztelt Korondán Úr, olvasgattam a honlapon a kérdéseket és válaszokat. Ezek alapján az alábbi eszközök hogyan használhatóak biztonsággal, ha ember nem lehet a közelben, mert akár súlyos károsodást is szenvedhet az ember ezen lámpák használata során? Illetve mivel ezek kézi eszközök, nyilván fogni is kell őket... A két típus, aminek a nevét alább írom, alkalmas teljesítményét tekintve bármire? - 59S X1-BAT hordozható akkus UV sterilizáló és fertőtlenítő készülék, UV-C - XUV-103 kézi UV fertőtlenítő Válaszát előre is köszönöm szépen!

Korondán László
Korondán László
2020-05-20
szakértő

Köszönöm érdeklődését.

Nem ismerem pontosan ezeket a készülékeket, most a neten néztem meg az ismertetőt róluk. Az egyik mindenképpen LED fényforrásokat tartalmaz, a másikban nem vagyok biztos. A LED UV-C fényforrás ugyan már egy létező termék, de intenzitása annyira alacsony, hogy hatékony csírátlanítás csak nagyon kis távolságról, nagyon hosszú időtartam után várható. („Szégyenlősen” ezen lámpák intenzitásáról minden termékismertetőben hallgatnak)

A másik készülékben talán nem LED van, mert ott 254nm-es sugárzást írnak, és úgy tudom, hogy a LED-el inkátt a 260nm feletti sugárzást lehet előállítani.

Mindenesetre, ha ez valódi germicid lámpa (kis fénycső), akkor is annyira kicsi az intenzitása, hogy szintén nagyon közelről, sokáig kell végezni a besugárzást. (Bár nem annyira sokáig, mint LED-el)

Tartós besugárzás emberre mindenképpen veszélyes ezen a  hullámhosszon. Ha nem veszélyes, akkor pedig nem hatékony.

Tehát ha rövid ideig kézben tartjuk ezeket (és nem nézünk bele), akkor valószínűleg nem éri komoly sugárzás a kéz bőrét. Ha viszont a kezet nem éri erős sugárzás, akkor az azt jelenti, hogy a kezelendő tárgynak még közelebb kell lennie a lámpához, mint a kéznek. Tehát nagyjából annak felületén.

Konkrét adatok hiányában én sem tudok konkrétabbat írni. Én mindenesetre semmiféle csírátlanítást  nem bíznék egy ilyen készülékre.

Overlay