Kínai UV-C led sterilizáló doboz

Tisztelt Korondán László! Vettem egy kb. 30X30X30 cm-es UVC sterilizáló dobozt (kínai), gyümölcsök fertőtlenítésére, de kétségeim támadtak a hatékonyságával kapcsolatban. 2 db fénycsőszerű kialakítású lámpatest van a doboz tetejébe építve, de nem fénycső, hanem LED-ek vannak benne. A leírás szerint 2X19 LED van benne, ebből csak 2X2 db (!!) sugároz 275 nm-en, 2X5 db 365 nm-en és 2X12 db 395 nm-en. (Miközben a leírás elején azt írja, hogy 200-275 nm közötti a sterilizáló hullámhossz tartomány.) Attól tartok, hogy a hullámhossz tekintetében nem szakszerűen tervezett a termék. 5W-nak írja a teljesítményt, csak USB-ről működtethető. A sugárzási intenzitást 30.000 mikroW/cm2-nek jelzi (??). A sterilizálási időt 15, 30 vagy 60 percnek ajánlja, további részletezés nélkül. Ha elhisszük, hogy legalább 4 db megfelelő hullámhosszon sugárzó LED van benne, várhatok-e érdemi felületfertőtlenítő hatást? Köszönöm a válaszát.

Korondán László
Korondán László
2020-11-03
szakértő

Sajnos nem ismerem ezt a terméket, így nem tudok felelősséggel nyilatkozni róla.

AZ UV-C LED technológia gyors ütemben fejlődik, már mi is forgalmazunk olyan dobozt, amiben ilyen lámpák végzik a csírátlanítást. Ugyanakkor a LED fényforrások egyedi intenzitása még mindig nagyon alacsony, tehát sok LED-re van szükség, és viszonylag kis távolságra lehet hatékonyan használni. (néhány cm)

Ha az összes LED között csak 2x2 db az UV-C LED (ha jól értelmeztem), azt én nagyon kevésnek tartom. A jelzett 30.000 µW/cm2 intenzitás (milyen távolságon?) nagyon szép szám, ha igaz, az használható. Véleményem szerint 4 DB LED messze nem adhat ekkora intenzitást, de ezt csak méréssel lehetne megállapítani.

Overlay