Kerti tó algásodása

Tisztelt Szakértő! Van egy ~35-40 m3 térfogatú mesterséges készítésű tavam. Sajnos minden évben küzdök az algásodással. Elképzelésem, hogy egy 1000 literes műanyag tartályba beszerelek egy germicid lámpát és így próbálom meg kezelni a problémát. Várom szives javaslatát milyen lámpát használjak a siker érdekében

 

Korondán László
Korondán László
2019-02-21
szakértő

Kedves Érdeklődő!

Az UV fény valóban elpusztítja (egyéb mikroorganizmusok mellett) az algát is, azonban a probléma kezelése elég bonyolult.

Az alga a tóban él, szaporodik, viszont oda nem lehet UV lámpákat kihelyezni, azokat csak zárt térben lehet alkalmazni. A zárt téren belül is a víz (még a tiszta, átlátszó is) erősen csökkenti a 254nm-es hullámok intenzitását, tehát a hatás csak a lámpától 2-5 cm-re lehet megfelelő. Ezért az nem jelent megoldást, ha egy tartály vízbe „belelógatunk” 1-2 germicid lámpát, mert a víz nagy részére ez nincs hatással.

A megoldás egy olyan, átfolyó rendszerű víztisztító készülék, mely tulajdonképpen egy rozsdamentes acél cső, benne egy UV lámpával, a lámpa és a cső fala közötti távolság max. 4-5 cm. Ezen a készüléken átfolyó vizet megfelelően tudja csírátlanítani a lámpa.

A mellékelt kiadványunkban találhatók ilyen készülékek, melyek alapvetően uszodához készülnek, de kerti tóhoz (vagy ivóvízhez) is lehet használni.

A probléma ezzel még nem oldódik meg teljesen, mert a tóban lévő algák nagy része tovább tud szaporodni. Ezek megfelelő kezelésére a tó növényzetét kell úgy alakítani, hogy megszűnjön az algásodás. Tudomásom szerint a tavirózsa megfelelő mennyisége a kérdés kulcsa, amikor abból elegendő él a vízben, az algásodási probléma megszűnik.

Remélem, válaszom jelent valamennyi segítséget. Ha további kérdések merülnek fel akár az algával, germicid lámpával, víztisztító készülékkel kapcsolatban, kérem, jelezze.

Overlay