Kell-e a védőcsövet cserélni?

Tisztelt Korondán László. Az egyik akvarisztikai üzletben azt állították, hogy a kerti tavamnál használt Aqua Nova NUVC 75 W lámpában, 3 évente szükséges a kvarc cső cseréje is, mivel "állítólag" elveszti az áteresztő képességét, és mint ahogy az üveg, nem fogja átereszteni az UV sugarakat. Megszeretném kérdezni, hogy igaz-e ez, mert még nem is hallottam ilyenről. A kvarc csövet havonta tisztítom a vízkőtől, és évente cserélem az UV-C égőt. Előre is köszönöm válaszát.

Korondán László
Korondán László
2021-06-21
szakértő

Az UV-C sugárzás gyakorlatilag mindenre hatással van valamilyen formában. A „normál” üveg nem engedi át ezt a sugárzást, csak a kvarcüveg (illetve van még olyan speciális, nem kvarc üveg, ami szintén átengedi).

Ugyanakkor a sugárzás hatással van a kvarcüveg kristályszerkezetére is, és hosszabb használat után annak áteresztő képessége (erre a sugárzásra vonatkozóan) csökken.

Mi is azt szoktuk mondani, hogy 3-4 lámpacsere után javasolt a kvarc védőcső cseréje is, mert már nem tökéletes az áteresztő képessége. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem jut át rajta a sugárzás, de mindenképpen csökken annak mértéke.

Mivel általában évente szoktunk lámpát cserélni (folyamatos üzemelés mellett), így valóban kb. 3 évente javasolt a cső cseréje.

Overlay