Informatika terem - padok, billentyűzetek, egerek fertőtlenítése

Tisztelt Korondán Úr! Javasolja-e iskolai informatika terem fertőtlenítését UV-C készülék(ek)kel? Fő cél a padok, billentyűzetek és egerek fertőtlenítése lenne. A terem 8x5 m alapterületű, 3 m magas. Ha igen, milyen készüléket javasol? Én úgy képzeltem el, hogy 4-5 armatúrát szerelnénk fel germicid fénycsövekkel a mennyezetre, melyet időzítve kapcsolnánk, esetleg kulcsos kapcsolóval. Ez így működhet? Milyen távolságig lehet hatásos az UV-C sugárzás?

Korondán László
Korondán László
2020-08-29
szakértő

Alapvetően jó az elgondolás, a helyiség általános légterének és felületeinek kezelésére ez megfelelő.

Viszont a billentyűzet és egér a „legfertőzöttebb”, valószínűleg. Jó lenne, ha ezeket nem plafon-magasságból sugároznák be, hanem a lámpákat alacsonyabbra lógatnák be, ha ez megoldható. A sugárzás intenzitása a távolság négyzetével változik, tehát minél közelebb van a tárgy a lámpához, annál rövidebb idő alatt érhető el ugyanaz a dózis.

Létezik olyan eszköz, amit rá kell borítani a billentyűzetre, és rövid idő alatt csírátlanítja azt. Persze sok számítógép esetében ezt macerás lenne egyenként elvégezni.

2-3 méteres távolságból legalább 30-40 percig kellene besugározni azokat.

Azt azért tudni kell, hogy a sugárzás hatással van sok tárgyra, elsősorban a műanyagokra. Öregíti azokat, elsősorban a színük változik: a fehér kicsit besárgul, a színes kifakul.

Overlay