Hol szükséges a folyamatos fertőtlenítés?

Azt szeretném kérdezni, hogy a kórokozókkal együtt a természetes baktériumokat is elpusztítja. Ez nem káros esetleg valamilyen szempontból?

Korondán László
Korondán László
2019-12-20
szakértő

Köszönöm kérdését.

Nyilvánvalóan minden fertőtlenítési módszer elpusztítja a számunka káros és hasznos mikroorganizmusokat is, nem szoktak válogatni.
Természetesen nem mindig és mindenhol csírátlanítunk, csak időnként, és célzottan egy-egy felületet, légteret, stb. Ha akkor és onnan nem jutunk hozzá a számunkra hasznos baktériumokhoz, az nyilvánvalóan pótolható máskor, máshonnan. Ugyanakkor viszont elpusztítjuk a károsakat, tehát nem haszontalan az akció.

Természetesen azt én is szoktam mondani minden érdeklődőnek, hogy pl. lakásban nincs szükség kórházi csírátlanításra, tehát általában otthonra nem javaslom a fali germicid lámpa használatát. Kivéve, ha olyan személyről van szó, akinek igenis szüksége van különlegesen steril környezetre, pl. szervátültetés utáni időszakban.

A kórházakban, úgy gondolom mindenképpen szükséges (lenne) a folyamatos csírátlanítás, mert ott a beteg emberek folyamatosan juttatják a környezetbe a kórokozókat, amik azután az egészségeseket is megfertőzik. Úgy gondolom, hogy a rettegett „kórházi szuper-kórokozók” terjedését is jobban vissza lehetne szorítani, ha mindenhol rendszeresen használnák a germicid lámpát. Még akkor is, ha az a „jó” kórokozókat is pusztítja. Azokat beszerezhetjük máshol.

 

Overlay